EU vill ha krav på mätning av vattenanvändning. Foto: Dan Kosmayer/Mostphotos

EU kan tvinga Sverige införa IMD

Publicerad: 20 april 2015 Text: Eva-Maria Fasth

Sverige kan stämmas av EU-kommissionen för brister i lagar för effektivare energianvändning. EU-kommissionen vill bland annat att Sverige ska kräva mätare i varje lägenhet för individuell mätning av varmvatten och värme (IMD). Det uppger Sveriges Radios Eko-redaktion i dag.

EU:s direktiv för energieffektivisering (EED) säger att alla hushåll ska ha individuella mätare för varmvatten och värme där det är tekniskt möjligt och kostnadseffektivt. Men Boverket, som på regeringens uppdrag har utrett IMD, avrådde i höstas från krav på IMD och menade att det inte är kostnadseffektivt i nyproduktion.

Däremot har inte myndigheten sagt sitt än gällande befintlig bebyggelse. Den utredningen ska presenteras för regeringen den 1 oktober i år.

En obligatorisk IMD har fått skarp kritik av stora delar av bygg- och fastighetssektorn. Allmännyttans organisation Sabo uppskattar kostnaden för införande av värme- och varmvattenmätning till 15 000–20 000 kronor/lägenhet och driftkostnaden till 500–800 kronor per lägenhet och år.

Det är omdiskuterat hur mycket energi som kan sparas med individuella mätare. De som förespråkar nämner mellan 10–30 procent, mer för varmvatten än för värme, medan Boverket räknade med betydligt mindre energibesparing.

– Vad jag förstår så finns det en del att vinna på IMD, inte minst med ny, smart teknik. Det här är något vi måste ha i framtiden, men vi har inte hunnit titta närmare på detta ännu, sa energiminister Ibrahim Baylan (S) i en intervju med VVS-Forum i december 2014.

Men det är inte bara IMD som Sverige får kritik av EU-kommissionen för. På 41 punkter kräver EU-kommissionen att Sverige ska visa att EED följs, enligt Ekot.

Regeringen ska svara EU-kommissionen på kritiken i slutet av april. Om Sveriges förklaring inte godtas, så kan EU-kommissionen senare stämma Sverige.

Fler nyheter

Caverions vd får gå

02 mar 2021 | Ari Lehtoranta lämnar sin befattning som vd och koncernchef för Caverion-koncernen. Styrelsens ordförande, Mats Paulsson, som tidigare varit vd på...