Logga in

Arbetsmiljöverket granskar byggbranschen

Publicerad
8 apr 2015, 15:02

Under april startar Arbetsmiljöverket ett treårigt inspektionsprojekt, som syftar till att minska olyckorna och ohälsan i bygg- och anläggningsbranschen. Under 2015 kommer cirka 1 200 arbetsgivare att besökas över hela landet. Samtidigt drar en stor informationskampanj igång.

Antalet anmälda arbetsolyckor med sjukfrånvaro är 11 per tusen anställda och år inom bygg- och anläggningsbranschen medan genomsnittet ligger på 7, uppger Arbetsmiljöverket i ett pressmeddelande. Bygg och anläggningsbranschen ligger också högt när det gäller dödsolyckor.

– Bygg har alltid varit en viktig sektor i inspektionsverksamheten, men de senaste årens utveckling med bland annat ett ökat bostadsbyggande och flera stora infrastrukturprojekt gör att vi vill satsa extra mycket för att åstadkomma en bättre arbetsmiljö på byggarbetsplatserna, säger Håkan Olsson, inspektionschef på Arbetsmiljöverket i pressmeddelandet.

Fokus på underentreprenörer

Arbetsmiljöverkets branschanalyser visar att det ofta finns många entreprenörer i flera led i större bygg- och anläggningsarbeten. Andelen utländsk arbetskraft ökar också, enligt statistik från utstationeringsregistret.

– Den här utvecklingen ställer ökade och delvis nya krav för att arbetsmiljön ska vara säker för alla. Fokus i vår satsning kommer att vara de små byggföretagen med under 50 anställda. Det är ofta de är underentreprenörer i byggprocessen, säger Håkan Olsson.

Det systematiska arbetsmiljöarbetet, fallolyckor från till exempel byggnadsställningar och ergonomi kommer att vara viktiga delar i inspektionerna av små företag. Statistiken visar att över hälften av alla arbetssjukdomar i byggbranschen under åren 2009–2013 orsakades av tunga lyft eller andra ansträngande arbetsrörelser.

Större infrastrukturprojekt granskas

En annan del i projektet är att inspektera i tidiga skeden av byggprocessen. Även större infrastrukturprojekt kommer att inspekteras, exempelvis tunnelbyggen och större vägbyggen.

– Det har skett både dödsfall och olycksfall i större infrastrukturprojekt de senaste åren. Därför vill vi sätta fokus på arbetsmiljöfrågorna i de här projekten, säger Håkan Olsson.

Att inspektera stora företag, det vill säga företag med fler än 250 anställda, kommer också att vara en del av tillsynen. Hela inspektionsprojektet kommer att pågå 2015–2017.

Arbetsmiljöverket går samtidigt ut med en bred informationskampanj riktad till byggbranschen. Kampanjen handlar framför allt om att informera om de regler inom byggnadsområdet som är kopplade till sanktionsavgifter, däribland de om fallskydd som trädde ikraft vid årsskiftet.