Logga in

Fel i energideklaration

Publicerad
18 sep 2014, 13:13

En barnfamilj som köpt en fastighet i Nykvarn får nu ett prisavdrag på 300 000 kronor, då husets energianvändning visade sig vara nästan den dubbla mot det som angavs i energideklarationen. Det har Svea Hovrätt slagit fast i en dom.

Barnfamiljen stämde säljaren av huset och ville att köpet skulle gå åter alternativt få avdrag på köpeskillingen på grund av fel i fastigheten. Enligt köparna bestod felet i att den faktiska energianvändningen inte låg i linje med vad som angivits i energideklarationen.

Enligt energideklarationen skulle den årliga energianvändningen (elvärme, varmvatten och hushållsel) vara drygt 21 000 kWh. Den verkliga energianvändningen visade sig vara närmare 40 000 kWh.

Södertälje tingsrätt, där målet först prövades, konstaterade att uppgiften i energideklarationen utgjorde avtalsinnehåll. Detta eftersom köpekontraktet uttryckligen hänvisade till energideklarationen, som även var bifogad kontraktet.

Vid kontraktsskrivandet hade parterna också gått igenom energideklarationen och signerat denna.

Eftersom ”den faktiska energianvändningen vid tillträdet av fastigheten har varit nästan det dubbla, har fastigheten avvikit från vad som avtalats mellan parterna. Fastigheten har därmed varit behäftad med ett konkret fel”, enligt tingsrätten.

Men barnfamiljen, som ville låta köpet gå tillbaka har däremot inte rätt till hävning, enligt tingsrätten. Däremot har köparna rätt till prisavdrag, vilket tingsrätten bestämde till 300 000 kronor.

Svea hovrätt fastställer nu tingsrättens dom, men hovrättens dom har ännu inte vunnit laga kraft.

Enligt EU-direktivet om byggnaders energiprestanda, som införlivats i svensk lag, är det fastighetsägaren som ansvarar för att en energideklaration görs innan försäljning. Energideklarationen får inte vara äldre än tio år och spekulanten ska före köpet få information om den.