Världens första storskaliga testanläggning av solpaneler för både värme och kyla finns i Karlstad. Illustration: Climatewell

Karlstad slår nytt solenergirekord

Publicerad: 09 oktober 2014
Världens första storskaliga testanläggning av solpaneler för både värme och kyla på kafferosteriet Löfbergs tak i Karlstad togs i drift i juni. Nu visar de första resultaten visar att verkningsgraden är rekordhög, enligt ett gemensamt pressmeddelande från ClimateWell och Löfbergs.

Resultaten presenterades på en konferens i Karlstad som arrangerades av Löfbergs och ClimateWell, i samarbete med IEA, International Energy Agency, och Karlstads kommun. För varje kWh som tillförs utvinns 10,6 kWh. Det är dubbelt så mycket som tidigare lösningar, enligt pressmeddelandet.

– Vi gläds naturligtvis åt de fantastiska resultaten. Projektet rimmar väl med vårt hållbarhetstänk, och nu hoppas jag att tekniken sprids och gör nytta även på andra håll i världen, säger Lars Appelqvist, vd på Löfbergs, i pressmeddelandet.

Världens första storskaliga testanläggning av solpaneler för både värme och kyla finns i Karlstad. Foto: Löfbergs Lila
Världens första storskaliga testanläggning av solpaneler för både värme och kyla finns i Karlstad. Foto: Löfbergs Lila

ClimateWell har utvecklat en patenterad absorptionsteknik, som omvandlar solenergi till kyla eller mer värme. Trots att solpanelerna redan ger dubbelt så mycket energi som dagens lösningar tror ClimateWell att det går att optimera systemet så att verkningsgraden blir ännu högre.

Solpanelsanläggningen är 180 m² och delfinansieras av EU (Life+).

Fler nyheter