Logga in

IMD inte kostnadseffektivt i ny- och ombyggnad

Publicerad
4 nov 2014, 10:52

Boverket ger besked om att individuell mätning och debitering av värme inte ska införas i nyproduktion eller vid ombyggnad. Men de allra flesta husen finns i befintlig bebyggelse och den delen är ännu inte utredd när det gäller IMD.

Boverket har nu redovisat första delen av sitt regeringsuppdrag att utreda när individuell mätning och debitering av värme, tappvarmvatten och kyla (IMD) är kostnadseffektivt och ange i vilka fall krav ska ställas. Boverkets slutsats är att IMD inte är kostnadseffektivt i ny- och ombyggnad.

För tappvarmvatten görs bedömningen att individuell mätning under vissa förutsättningar är lönsamt, men att sannolikheten för lönsamhet totalt sett är allt för låg för att införa ett krav.

– Det är bra att Boverket kommit till samma slutsats som vi. Hela branschen har ju påtalat detta, det är inte lönsamt med IMD, säger Magnus Everitt, energiexpert på VVS Företagen.

Det ursprungliga förslaget om en obligatorisk IMD fick skarp kritik av stora delar av bygg- och fastighetssektorn. Sabo uppskattar kostnaden för införande av värmemängdsmätning och varmvattenmätning till 15 000–20 000 kronor/lägenhet och driftkostnaden till 500–800 kronor per lägenhet och år.

Kurt Eliasson, vd på allmännyttans organisation Sabo, kallar Boverkets slutsatser för ”en seger” och Maria Brogren, energi- och miljöchef på Sveriges Byggindustrier (BI), menar att IMD ”är ett EU-beslut som inte passar i Sverige”.

– Det är en seger för alla oss som bidrar till ett energieffektivt, koldioxidneutralt samhälle. Nu kan de allmännyttiga kommunala bostadsföretagen fortsätta sitt framgångsrika arbete med att spara energi, säger Kurt Eliasson, i ett pressmeddelande.

Även BI tycker således att Boverket har landat rätt.

– Vi välkomnar och instämmer i Boverkets slutsatser. Krav på IMD är ett EU-beslut som inte passar i Sverige. Vi bygger hus med bra klimatskal och effektiva uppvärmningssystem med ett systemtänk, säger Maria Brogren, i ett pressmeddelande.

Den andra delen av regerings uppdrag till Boverket handlar om IMD i befintlig bebyggelse. Detta kommer Boverket att utreda under 2015 och rapportera till regeringen den 1 oktober 2015.