Logga in

Nibe köper amerikanska Waterfurnace

Publicerad
23 jun 2014, 17:09

Nibe förvärvar amerikanska Waterfurnace, som tillverkar värmepumpar och kyllösningar baserade på geoenergi. Företaget, som har huvudkontor i Fort Wayne, Indiana, omsatte förra året cirka 119 miljoner US-dollar (800 miljoner kronor) med en EBIT-marginal på 17 procent.

Aktieägare i Water Furnace, inklusive bland annat styrelse och ledning, som tillsammans har 25 procent av aktierna, har accepterat Nibes kontantbud på motsvarande cirka 2,4 miljarder kronor. För att affären ska fullföljas krävs att minst två tredjedelar av aktieägarna godkänner den. En planerad extra bolagsstämma i augusti ska ta ställning till Nibes bud.

Water Furnace kommer enligt planerna att fortsätta verka som en separat enhet under ledning av vd Tom Huntington och hans ledningsgrupp, och utgöra en del av Nibes affärsområde Energy Systems. Nibes avsikt är att utveckla verksamheten som en plattform för tillväxt i Nordamerika.

– Affären är Nibes hittills största i Nordamerika och förstärker vår position som en av de globala marknadsledarna inom hållbara energilösningar, säger Nibes koncernchef Gerteric Lindquist i ett pressmeddelande.

Water Furnace grundades 1983 och i produktutbudet ingår, förutom värmepumpar och kyllösningar, även intelligenta styrsystem, ackumulatortankar och lösningar för inomhusklimat. Företaget har 267 anställda och är noterat på Torontobörsen i Kanada sedan 1993.