Logga in

Boende i smarta Fujisawa producerar egen energi

Publicerad
26 feb 2014, 10:50

I den japanska supersmarta stadsdelen Fujisawa SST, fem mil utanför Tokyo, ska de boende själva kunna skapa förnybar energi. Fujisawa visar på en väg bort från kärnkraften, som efter haveriet i Fukushima, står helt stilla. VVS-Forum har besökt framtidsstaden.

De 600 småhusen som alla har solceller på taken håller nu som bäst på att byggas i Fujisawa Sustainable Smart Town (SST) i Japan.
Området ska bli helt klar 2018, lagom till att byggherren, elektronikjätten Panasonic, fyller 100 år. I ett senare skede sker byggstarten för 400 lägenheter i flerbostadshus.
Invånarantalet hamnar på omkring 3 000 personer.

– Redan 2007 tog företagsledningen beslutet att bygga en smart, grön stad i Fujisawa. Tidigare låg en av våra fabriker där, men i mars 2011 inträffade den stora jordbävningen och tsunamin som förstörde området. Då beslöt vi oss för att sätta igång bygget av Fujisawa SST, säger James Bell, PR-ansvarig för Panasonic i Tokyo.

De boende i staden blir självförsörjande på förnybar energi till 30 procent och totalt släpps 70 procent mindre CO2-utsläpp ut jämfört med en konventionellt byggd stadsdel från 1990.

Målet är ”zero CO2”, det vill säga noll koldioxidutsläpp. Energilagren består av litiumjonbatterier och bränsleceller med en kapacitet att lagra energi för tre dagars användning.

Dessutom ska vattenanvändningen bli 30 procent lägre än normalt. Fujisawa SST blir både ett bostadsområde, en arbetsplats och ett jättelikt showroom för grön teknik som exempelvis solenergi, energilagring och energiledningssystem.

Byggandet av den gröna stadsdelen i Fujisawa kostar närmare fyra miljarder kronor, vilket uppskattningsvis är tio procent dyrare än om man hade byggt konventionella bostäder.

Men de boende ska inte behöva stå för merkostnaden, som till viss del ska finansieras genom lägre energiräkningar, enligt Hiroyuki Morita, Panasonics projektledare för Fujisawa SST.