Logga in

Edekyl & Värme installerar geoenergi i Transportstyrelsens kontor

Publicerad
15 aug 2014, 11:00

Örebroföretaget Edekyl & Värme installerar nya rörsystem med värme, kyla och sanitet samt styr när Transportstyrelsens kontor i hemstaden byggs om. Som ett led i renoveringen installeras nu även Örebros största geoenergianläggning i sitt slag, uppger Edekyl & Värme i ett pressmeddelande. Det totala ordervärdet för företagets uppdrag är cirka 30 miljoner kronor.

Transportstyrelsen samlar stora delar av sin verksamhet till sina lokaler i Örebro. Fastigheten ägs av Klövern, som nu renoverar fastigheten på Tunnlandsgatan för totalt närmare 150 miljoner kronor. Peab Västerås är totalentreprenör.

Ombyggnationen startade i februari i år och pågår till februari 2016. Den 16 000 m² stora kontorsfastigheten förses nu även med komfortkyla i form av kyld tilluft och bafflar i lokaler. Imtech har ventilationsentreprenaden i projektet (se länken nedan).

Fastigheten var tänkt att förses med konventionell vätskekylare för att klara det tillkommande effektbehovet för kyla. I en fastighet som denna finns stora möjligheter att balansera energianvändningen mellan kyla och värme och på så sätt minimera elenergibehovet. Edekyl & Värmes lokaler i Örebro användes som en referens. Dessa lokaler värms helt med bergvärme och kyls med frikyla från berget.

– Vad vi gjorde var att kartlägga hur mycket kyleffekt respektive värmeeffekt som krävs i fastigheten, samt när de krävs. Vi fann att vi under stora delar av året har samtida behov vilket gör att vi direkt kan återvinna energin inom huset. Kyla blir till värme och tvärt om. Vi tog sedan fram en lösning med fokus att kunden ska få en anläggning med lägsta möjliga livscykelkostnad, berättar Karl-August Vedlund, ansvarig hos Edekyl & Värme i pressmeddelandet.

Lösningen blev att anlägga ett geoenergilager om 30 energibrunnar à 240 meter runt om fastigheten. Geoenergilagret fungerar som en buffert som jämnar ut årstiderna. Under sommaren lagras värme från kylprocesser i berget och under vintern tas samma värme upp och används för att värma fastigheten. Befintlig fjärrvärmecentral byts ut mot en bergvärmecentral med Danfoss värmepumpar (totalt cirka 600kW), som producerar all kyla och värme till fastigheten. Kyla tas från berget stora delar av året och toppas av bergvärmepumparna när det är riktigt varmt.

Under vinterhalvåret tas värme från energibrunnarna samt serverhallarna och distribueras till värmesystemet via värmepumparna. Att återvinna energin från serverhallarna medför att fastigheten klarar sig helt utan fjärrvärme. Att fastigheten redan tidigare försetts med en av Sveriges störstasolcellsanläggningar bidrar ytterligare till miljövänligt energianvändande, konstaterar Edekyl & Värme.