Logga in

Åländskt investeringsbolag köper Björnbergsgruppen

Publicerad
29 maj 2013, 14:07

Åländska investeringsbolaget Evolver Investment Group är sedan i fredags majoritetsägare i Stockholmsbaserade Björnbergsgruppen. De tidigare huvudägarna och numera delägarna, Anders Mattsson och Patric Lindberg, kommer att fortsätta arbeta i bolaget.

I Björnbergsgruppen ingår Förvaltningsaktiebolaget CJ Björnberg med dotterbolagen AB CJ Björnberg, Birka Rör AB och Björnbergs Industri AB. Förra året omsatte gruppen cirka 164,9 miljoner kronor. Evolver har gjort affären tillsammans med sina åländska, svenska och finländska investerare samt Björnbergsgruppens nyckelpersoner och tidigare ägare som fortsätter i bolagets operativa ledning.

Koncernchef Anders Mattsson ser stora möjligheter att tillsammans med Evolver bredda och utveckla bolaget till en ännu starkare aktör i tillväxtregionen Mälardalen.

– Som ordförande i VVS-företagens förbund ser jag ett stort behov i branschen av generationsskiften och successionslösningar, men också ett behov av att hitta nya sätt att utöka kompetens samt att förbättra effektivitet, innovation och kundservice, säger han i ett pressmeddelande.

Åländska Evolver, som grundades i november 2009, investerar i åländska, finska och svenska onoterade bolag med tillväxtpotential. I oktober förra året blev Evolver ägare i Stockholmsföretaget JG Ventilation. Bland portföljbolagen ingår sedan 2010 också finländska sprinklerföretaget Firecon och sedan 2011 åländska kyl- och VVS-företaget HP Kyla & Värme.

– Björnbergsgruppen är ett mycket lämpligt tillskott i Evolvers portfölj då flera av de företag vi investerat i är verksamma inom närliggande branscher. Bolaget är ett typiskt bäst-i-klassen bolag inom sin bransch, säger Johan Porko, managing partner vid Evolver, till tidningen Nya Åland.

Evolver drivs av Peter Lindström, Lars Porko, Lasse Aspbäck, Pentti Kulmala, Johan Porko och Erik Flodin.