Logga in

Energiförbättring har Green Building-certifierat sin fastighet

Publicerad
22 feb 2013, 13:47

Mölnlyckeföretaget Energiförbättring Väst har Green Building-certifierat den egna fastigheten. De åtgärder som genomfördes under förra året har halverat energianvändningen i byggnaden. Nu ska den ner ytterligare med behovsstyrd ventilation och den solhybrid som företaget håller på att utveckla.

För drygt ett år sedan blev Energiförbättring delägare i fastigheten där den egna verksamheten bedrivs. Sedan dess har en omfattande upprustning och ombyggnad av den gjorts.

De energieffektiviserande åtgärderna har möjliggjort en Green Building-certifiering. Energianvändningen för den 21 år gamla byggnaden beräknas efter åtgärderna till 38 kWh/m² och år. Den har därmed minskat med cirka 50 procent, vilket är dubbelt så mycket som kravet för Green Building-certifieringen, 25 procent.

Den tidigare oljepannan har ersatts med berg- och uteluftvärmepumpar. Värmenkörs i sex steg där den energikälla som har bästa värmefaktorn får värma huset.

– Det optimerar utbytet och vi slipper ha så många borrhål. När det är varmt ute kör vi uteluftpumpar, kryper det ner mot nollan går vi över till bergvärme och när det blir ännu kallare tar vi tillbaka uteluften. Om det blir riktigt, riktigt kallt kan en elpanna gå in och stötta, berättar Energiförbättrings ägare Johan Ahlgren.

En internetbaserad styr- och reglerutrustning från Schneider Electric gör det möjligt att se vad som är i drift samt fastighetens energianvändning och elförbrukning.

– Vi har haft järnkoll från första timmen och kan räkna ut en värmefaktor när vi vill. De energikalkyler som lämnas av olika leverantörer kan vi nu verifiera, påpekar Johan Ahlgren.

Nytt är också att fläktmotorerna i de två stora ventilationsaggregaten styrs enligt en kurva.

– Tidigare var fläktarna on/off-reglerade, på eller av. Nu får vi en mjukare start på morgonen och avslutning på eftermiddagen medan det blir en topp mitt på dagen då aggregaten ger som mest luft.

Johan Ahlgren framhåller betydelsen av att den egna fastigheten blivit ett levande
referensobjekt.

– Vi har, till skillnad från de flesta andra installatörer med utställning, produkter som snurrar och gör nytta. Slutkunden sätter oftast aldrig foten i apparatrummet, men kan hos oss få se och ta på komponenterna. Vi visar också att vi lever som vi lär. Det är en viktig signal till marknaden.

Johan Ahlgren tänker gå vidare med energieffektiviserande åtgärder i fastigheten.

– Nästa etapp blir behovsstyrd ventilation och att få in solen på ett kraftfullt sätt, förklarar han.

Då handlar det om den egenutvecklade solhybrid som ger både el och varmvatten ur samma enhet.