Logga in

SEEC femte snabbast växande teknikföretaget

Publicerad
14 nov 2012, 11:31

Scandinavian Energy Efficiency Co (SEEC) kommer femma på Fast 50, listan över Sveriges snabbast växande teknikföretag. Med SEEC:s lösning för uppvärmning och kylning av byggnader kan primärenergin reduceras med 70 procent genom att energin lagras istället för att produceras.

För tionde året i rad delar Deloitte tillsammans med tidningen Affärsvärlden och Svenska Riskkapitalföreningen ut en årlig utmärkelse till de snabbast växande teknikföretagen i Sverige.

Med en tillväxt på 3 061 procent de senaste fem åren placerade sig SEEC som femma på listan. SEEC erbjuder en lösning för uppvärmning och kylning av ytor från 4 000 m² och uppåt. Med företagets geoenergilager lagras sommarens överskott av värme och används för uppvärmning under vintern. Omvänt lagras kyla på vintern för att användas till kylning på sommaren.

– Många fastighetsägare satsar idag på att miljöcertifiera både nya och äldre fastigheter. Där bidrar vår lösning starkt till en effektiv energiförbrukning och som dessutom är betydligt billigare än till exempel fjärrvärme. Vi tar tillvara på den energi som finns lokalt som till exempel solvärme och frånluft från ventilationssystem och säsongslagrar den i marken, säger SEEC:s vd Johan Larsson i ett pressmeddelande.

Med en tillväxt på 8 109 procent toppas listan av Midsummer, som producerar maskiner för solcellstillverkning. Delägare i såväl SEEC som Midsummer är riskkapitalfonden Sting Capital. På 17:e plats kommer Climatewell med en tillväxt på 1.150 procent de senaste fem åren, på plats 38 Climaceck Sweden med en tillväxt på 508 procent.

I dag finns rankningen Fast 50 i Nordamerika, Europa, Asien och Afrika. För att klassas som ett Fast 50-företag måste bolaget utveckla äganderättsskyddad teknik, tillverka teknikrelaterade produkter eller använda en stor del av sina egna resurser till forskning och utveckling av teknik. Bolagen ska ha en omsättning som basåret överstiger 50 000 euro och för slutåret 800 000 euro. Företaget ska ha bedrivit verksamhet under de senaste fem åren.