Eksta Bostads AB prisades för satsning på solenergi

Publicerad: 28 november 2012
Det allmännyttiga bostadsföretaget Eksta Bostads AB i Kungsbacka fick Stora Energipriset som delades ut av teknikkonsultföretaget Sweco i går i Kulturhuset, Stockholm. Bostadsföretaget får priset för att man satsat på solenergi och ”i över 30 år har legat i täten för införandet av förnybar energi i bostadsbyggandet”.

Inför 400 personer i en av Kulturhusets hörsalar delade Sweco Sveriges vd Åsa Bergman ut Stora Energipriset i går till Christer Kilersjö, vd, och Lars Tirén, seniorkonsult på Eksta Bostads AB.

Eksta Bostads AB får priset för företagets ”långvariga, målmedvetna arbete med att föra in förnybar energi och att bygga energieffektiva bostäder”.

Solenergi och annan förnybar energi täcker 40 procent av energianvändningen i Eksta Bostads AB:s bostäder. I ett pågående bostadsprojekt, Vallda Heberg i Kungsbacka, blir energianvändningen bara en tredjedel av dagens nybyggnadskrav.

– Det är särskilt imponerande att Eksta Bostads AB under så lång tid har kunnat upprätthålla sin branschledande ställning inom förnybar energi i bostadsbranschen. I dag när såväl ekonomi som hållbarhetsaspekter talar för energieffektivitet och solenergi är Eksta ett föredöme för många, sa Åsa Bergman.

Mia Pantzar, Lunds Universitet, fick studentpriset för sitt examensarbete om hur appar i smarta mobiltelefoner kan underlätta klimatsmart resande i städer.

Fler nyheter

Avmattning för grossisterna

18 okt 2019 | Försäljningen ökar fortfarande men tappade fart under det tredje kvartalet. Rörgrossistföreningens nye vd Joacim Nordh ger sin syn på läget och...