Logga in

Stor potential för plaståtervinning i byggsektorn

Publicerad
30 mar 2012, 11:07

Byggsektorn är den näst största användaren av plast samtidigt som återanvändning och materialåtervinning är prioriterat inom den sektorn både i Sverige och inom EU. Nu visar en förstudie som letts av IVL Svenska Miljöinstitutet att det finns såväl stor potential som ett klart intresse för plaståtervinning både inom byggsektorn och bland plastföretagen.

Förstudien, som bland annat bygger på intervjuer med ett stort antal aktörer inom bygg-, plast- och avfallsbranscherna, är gjord inom ramen för den Vinnovafinansierade utlysningen Utmaningsdriven Innovation. Den har gjorts i samarbete med Plast- & Kemiföretagen, Swerec, Ineos och Kuusakoski, vilket är en konstellation som täcker hela processkedjan, från rivning och sortering till återvinning och tillverkning av produkter i det återvunna materialet.

– Det är första gången som en sådan bred och sektorövergripande konstellation arbetar tillsammans och det finns därför goda förutsättningar till innovation för att lösa utmaningen med att återvinna plast från byggsektorn, säger Jan-Olov Sundqvist, IVL, i ett pressmeddelande.

Både inom EU och nationellt är förslaget att återanvändningen och materialåtervinningen av icke-farligt byggnads- och rivningsavfall ska vara minst 70 procent år 2020 och just när det gäller plast är potentialen stor för att öka materialåtervinningen från bygg- och anläggningssektorn. Samtidigt inser allt fler plastföretag att återvunnen plast i framtiden kommer att vara den huvudsakliga råvaran för nya plastprodukter, i kombination med övergång till biobaserad råvara.

Förstudiens resultat har också pekat på ett antal hinder och problem med plaståtervinning. Dit hör ökade kostnader, till exempel för en extra container vid ombyggnadsprojekt så att all plast kan läggas i en egen behållare, liksom transporterna.

– Ett annat problem är att flera av de äldre ombyggnadsprojekten innehåller en del giftiga ämnen, som till exempel PCB, bly och kadmium. Det kostar att identifiera vilken plast som innehåller dessa ämnen. Den här plasten vill vi inte återvinna utan tvärtom behöver vi se till så att den inte kommer tillbaka in i kretsloppet på ett okontrollerat sätt, säger Jan-Olov Sundqvist.

Nu pågår arbete med att utöka konstellationen ytterligare inför det fortsatta arbetet, bland annat med företrädare från bygg- och fastighetssektorn, provningsinstitut och plastprodukttillverkare.

I Plast & Kemiföretagen ingår NPG (Nordiska Plaströrsgruppen) Sverige där KWH Pipe, Pipelife, Uponor och Wavin representerar tillverkarsidan. NPG Sverige har sedan 1996 ett system för insamling av plaströrsspill i Sverige. Återvinningssystemet omfattar rör och rördelar av PVC, PE och PP. Insamlat material sorteras, tvättas och återvinns.