Logga in

Blyundersökare vinner pris

Publicerad
9 maj 2012, 16:13

Årets vinnare av Juniorvattenpriset är Victor Almblad från Älmhult. Han har undersökt halterna av bly i blandare. Resultat visar att alla de undersökta blandarna innehåller halter av bly.

Nu kommer Victor Almblad att få representera Sverige i den internationella finalen ”Stockholm Junior Water Prize” där ungdomar från fler än 30 länder deltar.

I sin motivering lyfte juryn särskilt fram att Victor Almblad på eget initiativ hade undersökt något som kan utgöra ett potentiellt problem i distributionen av dricksvatten.

Under projektarbetets gång har Victor Almblad haft handledning av sin kemilärare och två kemister vid Ikeas testlabb i Älmhult. Ikea har visat stort intresse för arbetet och har bland annat låtit honom använda deras labb.

Priset delades ut på Tekniska Museet i Stockholm av Tyréns vice vd Birgitta Olofsson den 5 maj.

Svenska Juniorvattenpriset har delats ut årligen sedan 1995 med syftet att öka engagemanget och kunskapen hos ungdomar om världens vattenfrågor. Tävlingen är öppen för ungdomar mellan 15 och 20 år som gjort ett projektarbete med vattenanknytning.

Huvudsponsor är Xylem, övriga sponsorer och samarbetspartners är Tyréns, Norrköping Vatten, Vattenmyndigheterna, Tekniklyftet och Tekniska Museet.