Logga in

Ny livscykelanalys av kopparindustrins miljöpåverkan

Publicerad
15 jun 2012, 16:52

Europeiska kopparinstitutet, ECI, presenterar en ny livscykelanalys av europeisk kopparproduktion. Rapporten innehåller livscykeldata för tre produktområden: tråd, plåt och rör. Enligt SCDA, Scandinavian Copper Development Association, är det den hittills mest omfattande livscykelanalysen av kopparindustrins miljöpåverkan.

Rapporten innehåller data från 90 procent av den europeiska kopparbranschens aktörer. Analysen följer metallens väg från brytning via framställning av kopparråvaran fram till produktion av tråd, plåt och rör. Resursåtgång och utsläppsnivåer för hela processen redovisas.

– Koppar spelar en viktig roll när det gäller EU:s ekonomiska och hållbara utveckling. Och koppar kan även bidra med positiva miljöeffekter. Ett ton koppar som används i till exempel elektriska produkter och i applikationer för förnybar värme eller kyla har potential att bidra till minskade utsläpp av koldioxid med 200 ton per år, säger ECI:s vd John Schonenberger i ett pressmeddelande från SCDA.

Eftersom koppar går att återanvända fullt ut med bibehållna egenskaper finns stora möjligheter att säkerställa tillgången på koppar genom återvinning av kopparskrot i olika former. Enligt en undersökning av International Copper Study Group, publicerad i april 2012, är nära 45 procent av alla koppar som används i Europa återvunnen.

Pia Voutilainen, direktör på SCDA, menar att analysarbetet för rapporten är banbrytande eftersom det bygger på data från verkliga mätningar från europeisk kopparindustri.

– Det råder ingen brist på livscykelanalyser för koppar. Genom åren har ett flertal genomförts av fristående konsulter och forskare som fått söka fakta i litteratur, miljörapporter, offentlig företagsinformation, och andra öppna källor av skiftande kvalitet. Nu kan vi tack vare den genomförda livscykelanalysen faktiskt erbjuda kvalitetssäkrade data.

Pia Voutilainen konstaterar också att resultaten från tidigare analyserna skiljer sig högst väsentligt från den nu presenterade.

– Delvis beror det på att vi i vår analys tagit hänsyn till att framställningen av koppar även resulterar i efterfrågade biprodukter som guld, silver, molybden och svavelsyra. Den energiförbrukning och de utsläpp som är kopplad till dessa ska naturligtvis inte belasta kopparprocessen, säger hon.