Logga in

Kina går om EU i cleantech-ligan

Publicerad
5 jun 2012, 11:07

Danmark toppar listan över de länder som tjänar mest pengar på miljöteknik i förhållande till BNP, medan Kina är världens största tillverkare av ren energi i absoluta tal. EU har halkat ner från första till andra plats efter Kina. Sverige hamnar på 22:a plats, visar en ny WWF-rapport.

Rapporten ”Clean Economy, Living Planet” har granskat 40 länders tillverkning och försäljning av hållbara energisystem som solceller, vindkraftverk, bioenergi och värmepumpar.

Danmark toppar listan om man jämför resultatet i procent av BNP, med Tyskland på tredje plats. Mest pengar totalt tjänar Kina följt av USA. Globalt har försäljningen fördubblats till nästan 200 miljarder euro sedan 2008. EU:s försäljning sjönk dock 5 procent senaste året och Sverige hamnar på 22:a plats.

– Sveriges intäkter från klimatinnovationer ökar i absoluta tal, men har stagnerat jämfört med omvärlden. Potentialen är stor om politiker vågar tänka nytt och satsa på en offensiv grön näringslivspolitik, säger Håkan Wirtén, generalsekreterare på WWF, i ett pressmeddelande.

Klimatinnovationer inom förnybar energi och energieffektivisering ger idag stora affärsmöjligheter. Branschen är nu lika stor som hemelektronik globalt och har vuxit 4-10 gånger snabbare än den globala BNP-tillväxten de senaste fyra åren. Den är en viktig faktor för att få till en hållbar utveckling och minska klimatutsläppen, menar WWF.

De fem snabbast växande länderna för tillverkning 2011 var Taiwan (+ 36 %), Kina (+ 29 %), Indien (+ 19 %), Sydkorea (+ 19 %) och USA (+ 17 %). Den offensiv som Sydkorea påbörjade 2008 för att ta sig ur den finansiella krisen genom storsatsning på grön näringslivs- och industripolitik börjar nu ge tydliga resultat i ökade exportintäkter.

– Näringsminister Annie Lööf har precis spenderat två veckor i Kina och Sydkorea, två av de länder som avancerar snabbast genom kraftfulla satsningar från sina regeringar. Vilka lärdomar eller strategiska samarbetsmöjligheter har näringsministern med sig hem för att bättre skala upp svenska klimatinnovationer på den globala marknaden? undrar WWFs klimatexpert Stefan Henningsson.

”Clean Economy, Living Planet” har tagits fram av Roland Berger Strategy Consultants på uppdrag av WWF, med stöd från Eneco, Rabobank och De Lage Landen. 40 länder omfattas av studien och 25 rankas när det gäller tillverkning av förnybar energi (sol, biobränsle, vindkraft, geotermisk energi) energieffektiv teknik (belysning, värmepumpar, isolering, bränsleceller) och e-mobilitet (batterier, kraftelektronik med mera). Även intäkter från komponenttillverkning i leverantörskedjan ingår.

Största regionerna i absoluta tal är (försäljning av rena och hållbara energisystem)
1. Kina – 57 miljarder euro
2. EU – 47 miljarder euro
3. USA – 32 miljarder euro