Logga in

Fler kvinnor i byggbranschen motverkar korruption

Publicerad
4 jul 2012, 09:08

ALMEDALEN. Det är nödvändigt med fler kvinnor i byggbranschen för att motverka korruption. Det menade Erik Alteryd, vd på byggföretaget Veidekke, på ett seminarium i Almedalen igår om svensk korruption. Veidekke är inblandat i muthärvan i Göteborg som nu prövas rättsligt.

”Kylskåp, kompisar och kickbacks – så fungerar svensk korruption” var den talande rubriken på det seminarium som säkerhetskonsultföretaget Seccredo arrangerade i Almedalen, Visby, på tisdagen.

En nyligen publicerad rapport från Statskontoret om korruption i kommunal sektor visar på att det oftast är medelålders män i mellanchefsposition som jobbar inom bygg- och fastighetsförvaltning som är inblandade i mutbrott.

Mot bakgrund av detta fokuserades även under Seccredos seminarium på mansdominansen i byggbranschen, som Inga-Britt Ahlenius, före detta undergeneralsekreterare för FN:s internrevision, kallade för ”en informell gubbstruktur”.

– Vi efterlyser civilkurage. Fler kvinnor i branschen skulle dämpa girighetskulturen och göra underverk mot korruption. En korrupt bransch är kostnadsdrivande för alla, sa Erik Alteryd, vd på Veidekke, som förklarade att han blev fruktansvärt arg och besviken när det stod klart att tre anställda på Veidekke var misstänkta för mutbrott i samband med Göteborgshärvan.

– Dom faller den 27 juli så vi vet inte om de blir dömda eller frikända. Det här är en kris och vi tillsatte en oberoende utredare från Ernst & Young och samarbetar med Byggbranschen i samverkan, sa Erik Alteryd.