Logga in

Boverkets kontroll av bly i blandare klar

Publicerad
14 feb 2012, 15:40

Fyra blandare släppte ut mer bly än gränsvärdet enligt testmetoden. Det visar tester av 120 blandare som Boverket låtit göra hos två laboratorier. Men det går fortfarande inte att säga hur mycket som läcker ut i dricksvatten.

I projektet testades 60 blandarmodeller, i stort sett jämnt fördelat mellan köks- och tvättställsblandare. Dubbel uppsättning av blandarna köptes, i vanliga affärer över hela Sverige och över internet, för att sedan skickas till SP i Borås och Sintef i Oslo för testning. Testerna utfördes enligt metoden NKB 4 och med samma typ av vatten.

Av de totalt 120 blandarna som testlaboratorierna undersökte var det fyra exemplar som släppte ut mer bly än det tillåtna gränsvärdet på 20 mikrogram. Ingen av dessa fyra exemplar överskred värdet hos båda laboratorierna.

De fyra blandarna är:
● köksblandare Domestic Sorrento Silva, inköpt hos Beijer Byggmaterial AB
● tvättställsblandare Anslut, inköpt hos Jula AB
● köksblandare Rusta Utdragbar 41101046, inköpt hos Rusta AB
● tvättställsblandare Rusta Svan 95301374, inköpt hos Rusta AB.

Det är inte dricksvattnet som testats utan endast en mindre mängd vatten i själva blandaren. Därför går det inte att räkna ut hur mycket bly som släppts ut per liter vatten. Boverkets förhoppning är att testresultaten ska kunna utgöra en del av underlaget vid översynen av Boverkets byggregler om tappvatten.

– Testet gäller enbart nya blandare och blyet i dessa försvinner efter en tid. Vi rekommenderar alltid att man låter blandaren rinna någon sekund för att få bort vattnet som stått stilla i blandaren, säger Anders Sjelvgren, tf avdelningschef, i ett pressmeddelande.

Alla blandarna klarade testet för kadmiumnivåerna, ingen översteg gränsvärdet på 2 mikrogram.