Logga in

Miljöministern vill få bort höga blyhalter i blandarna

Publicerad
9 mar 2011, 16:08

– Det är inte acceptabelt att det finns blandare som läcker bly till halter långt över det tillåtna. Regeringen kommer att vidta åtgärder när de ansvariga myndigheterna synat problemet. Det säger miljöminister Andreas Carlgren (C) till VVS-Forum efter den senaste tidens larm om köksblandare som läcker höga halter bly.

Mer än var tredje köksblandare släpper ifrån sig höga halter bly, enligt en marknadsundersökning som Boverket gjort.

VVS-Forum kontaktade miljöminister Andreas Carlgren (C) för att höra vad regeringen tänker göra åt problemet.

– Det är inte acceptabelt att det finns blandare som läcker bly till halter långt över det tillåtna. Kemikalieinspektionen har redan tagit initiativ i frågan och samverkar med Boverket, säger Andreas Carlgren.

– När myndigheterna har synat detta problem närmare, förväntar jag mig rekommendationer om hur problemet ska lösas. Då kommer regeringen att överväga vilka åtgärder som behövs, säger miljöministern.

Landsbygdsminister Eskil Erlandsson (C) har gått ut i Rapport, SVT, och sagt att det är ”ologiskt att bly tillåts i kranar” och att lagstiftningen måste kompletteras.

Branschorganisationen Svenskt Vatten är, precis som VVS Företagen, kritisk mot ”bristande kompetens” hos certifieringsorgan som typgodkänner blandare.

– Det krävs att materialet i alla produkter som kommer i kontakt med vattnet inte påverkar vattnets kvalitet negativt, säger Gullvy Hedenberg, dricksvattenexpert på Svensk Vatten.

Det var privatpersonen Anna-Lena Helin i Göteborg som drog igång debatten om blandare som läcker bly när hon trädde fram i Rapport och berättade om att vattnet från hennes köksblandare innehöll tolv gånger mer bly än gränsvärdet för dricksvatten.

Inom sanitetsbranschen har provtagningen ifrågasatts och angetts som en förklaring till de höga blyhalterna i dricksvattnet. Så här gick det till när proverna togs:

– Jag fick provrör i plast avsedda för metallprover från Göteborg Vatten. Sen kontaktade jag Boverket för att få instruktioner hur jag exakt skulle gå tillväga. Jag satte provrören direkt till kökskranen och efter att Göteborg Vatten analyserat provet på sitt laboratorium visade det sig att blyhalten var 120 mikrogram bly/liter vatten, säger Anna-Lena Helin.

– Vattnet hade inte runnit innan, för det skulle det inte göra. Sen fyllde jag på vatten i ett nytt provrör från den nya, rostfria kranen. Resultatet blev då 4,3 mg/l vatten. Det är en skandal att det inte finns någon materialstandard i Sverige, anser Anna-Lena Helin.

I USA skrev president Obama nyligen under en lag som sänker den tillåtna mängden bly i kranar och rör från 8 procent till 0,25 procent.

I VVS Företagens Teknikhandbok rekommenderas blyinnehållet i blandare inte överstiga cirka 2 procent.