Logga in

Gustavsberg tillsätter expertråd i blyfrågan

Publicerad
10 mar 2011, 10:24

Ett råd med vatten- och hälsoexperter, berörda myndigheter och testinstitut sätts nu samman av blandartillverkaren Gustavsberg för att ”få klarhet i blyfrågan”. – Vi är djupt bekymrade eftersom detta oroar och påverkar de svenska konsumenterna, säger Johan Lundin, försäljningsdirektör på Villeroy & Boch Gustavsberg.

Det har varit flera larm om höga halter bly som läckt från köksblandare den senaste tiden.

I Rapport i Sveriges Television trädde en privatperson, Anna-Lena Helin i Göteborg, fram och berättade att vattnet från hennes blandare innehöll tolv gånger mer bly än gränsvärdet för dricksvatten.

Blandaren var av märket Nautic och tillverkad av Villeroy & Bosch Gustavsberg och typgodkänd. Den har sålts i 60 000–70 000 exemplar och innehåller upp till 2,8 procent bly.

Miljöminister Andreas Carlgren (C) lovade att vidta åtgärder i en intervju med VVS-Forum igår.

– Det är inte acceptabelt att det finns blandare som läcker bly till halter långt över det tillåtna, menar miljöministern.

Gustavsberg håller nu på och sätter samman ett ”advisory board” med vatten- och hälsoexperter, berörda myndigheter och testinstitut för att ”skapa hållbara lösningar för att säkra vattenkvaliteten”. Företaget pekar också på att man alltid testat sina kranar för typgodkännande och att de aldrig överskridit gränsvärdena.

”Samtliga mätningar är utförda av SP Sveriges tekniska forskningsinstitut och maxvärdet för Gustavsbergs blandare ligger långt under gränsvärdena”, skriver Gustavsberg i ett pressmeddelande.

– För oss som tillverkare är det viktigt att våra kranar är testade och typgodkända eftersom det idag är det enda sättet för konsumenterna att veta att kranarna är säkra, säger Johan Lundin, försäljningsdirektör på Villeroy & Bosch Gustavsberg.

Samtidigt har testerna ifrågasatts på flera håll, bland annat av VVS Företagen som menar att provningar som ligger till grund för godkännanden ska vara transparanta, både för VVS-branschen som tillhandahåller produkterna och för konsumenterna.