Logga in

Nibes största förvärv hittills

Publicerad
11 apr 2011, 08:47

Nibe förvärvar cirka 31 procent av aktierna i det schweziska värme-, kyl- och tvätteknikbolaget Schulthess Group AG. Samtidigt lämnar Nibe ett frivilligt offentligt uppköpserbjudande för övriga aktier, som rekommenderas av Schulthess styrelse. Erbjudandet motsvarar ett värde om 838 miljoner schweizerfranc (cirka 4,4 miljarder kronor) och är Nibes största transaktion hittills, konstaterar koncernchefen Gerteric Lindquist.

Aktierna i Schulthess är noterade på den schweiziska börsen SIX Swiss Exchange. 2010 omsatte Schultlesskoncernen motsvarande cirka 2,1 miljarder kronor och hade vid slutet av året cirka 1 000 anställda.

”Transaktionen kommer att skapa en ledande europeisk koncern inom området för hållbara energilösningar, särskilt inom värmepumpar”, skriver Nibe i ett pressmeddelande.

– Detta är Nibes absolut största transaktion hittills, och jag är övertygad om att den kommer att bli mycket framgångsrik. Transaktionen är strategiskt riktig och ligger helt i linje med vår långsiktiga strategi för den växande marknaden för hållbara energilösningar i Kontinentaleuropa. Tillfredsställande är också att båda företagen har samma entreprenörstradition, erfarenhet av marknaden och tekniska vision, säger Nibes vd och koncernchef Gerteric Lindquist.

Schulthess kommer att drivas som en separat enhet och bli en del av Nibes affärsområde Energy Systems.

– Jag är övertygad om att vi tillsammans med Nibe blir ett starkt marknadsledande bolag inom hållbara energilösningar. säger Rudolf Kägi, styrelseordförande i Schulthess.

Schulthess är ett ledande schweiziskt värmeteknikföretag med huvudkontor i Wolfhausen. Bolaget bildades 1845 och har varit noterat på SIX Swiss Exchange sedan 1998. Divisionen Heating/Cooling Technology utvecklar, tillverkar och distribuerar värmepumpar. Försäljningen har huvudsakligen varit fokuserad till länder i centrala och norra Europa men i allt större utsträckning även till södra Europa. Affärsområdet Cooling Technology tillverkar luftkonditionerings-, kyl- och ventilationssystem för industriella tillämpningar, högteknologisk medicinsk utrustning samt IT-tillämpningar. Affärsverksamhetens system och produkter säljs globalt. Med divisionen Washing Technology/Home Automation är Schulthess en nationellt ledande tillverkare av vitvaror, såsom tvättmaskiner och torktumlare med ett stort produktsortiment för industriella och kommersiella kunder samt hushåll och flerfamiljshus.

Affären kräver godkännande av berörda konkurrensmyndigheter. Erbjudandets acceptperiod löper från och med den 9 maj till och med den 6 juni. Transaktionen beräknas bli klar i början av juli. I samband med erbjudandet kommer Nibe att ansöka om en sekundärnotering av dess B-aktier på SIX Swiss Exchange, i tillägg till sin nuvarande primärnotering på NasdaQ OMX Stockholm.