Villa Åkarp gav 1 600 kWh i överskott

Publicerad: 16 september 2010
Villa Åkarp, det första plusenergihuset i Sverige, har varit i bruk i ett år. Resultatet, som nu redovisats för Svenska Byggingenjörers Riksförbund (SBR), visar att huset levererat ett överskott på 1 600 kWh.

Villa Åkarp i Skåne togs i bruk hösten 2009. Huset har skapats av Karin Adalberth, doktor i byggnadsfysik, som också bor där med sin familj.

Villan är på 150 m² och fungerar samtidigt som ett minikraftverk. Det helårsresultat som nu presenterats för SBR visar att huset trots en lång och kall vinter gett ett elöverskott på 1 600 kWh. Samtidigt kunde inomhustemperaturen hållas på 20–22 grader och varmvatten produceras för en familjs behov.

– Ett viktigt syfte med huset var att se om det med beprövad teknik går att bygga villor som kan producera mer energi än de använder, samtidigt som husen både estetiskt och praktiskt ska klara kraven på en bra familjebostad, säger Karin Adalberth i ett pressmeddelande från SBR.

Huset är byggt med modern men konventionell teknik. Värmeväxlare tar hand om värmen i avloppsvatten och ventilationsluft, solfångare och solceller ger värme och el, och noggrant utvalda hushållsapparater håller elförbrukningen nere. De mest ovanliga är en särskild gipsskiva med vaxgranulat som kan magasinera värme heta dagar och släppa ifrån sig värmen när det blir kallare.

– Nu när vi sett att förväntningarna uppfyllts hoppas jag på många efterföljare. Dessutom kan teknik och byggmetoder vidareutvecklas och ge ännu större energivinster, säger Karin Adalberth.

Fler nyheter

Avmattning för grossisterna

18 okt 2019 | Försäljningen ökar fortfarande men tappade fart under det tredje kvartalet. Rörgrossistföreningens nye vd Joacim Nordh ger sin syn på läget och...