Logga in

Ternstedt Invent nya delägare i Wibra Energy

Publicerad
11 aug 2009, 16:19

Breddinstallatören och Comfortmedlemmen Ternstedt Invent i Åtvidaberg är tillsammans med Energikontroll i Söderköping AB nya delägare i värmepumpsföretaget Wibra Energy. Samtidigt blir Wibra ett renodlat säljbolag med IVT-center på sex orter.

Wibra har en turbulent tid bakom sig. I juni försattes dotterbolaget Linköpings Värmepumpsteknik i konkurs efter flera år med dålig lönsamhet. Linköpings Värmepumpsteknik hade vid konkursen nio anställda varav sju montörer. Kort därpå fick Wibras vd Kjell Johnson-Branzell lämna sitt uppdrag efter bara tre månader. Företrädaren Fredrik Månsson blev då på nytt vd för bolaget som nu släpper installationsverksamheten och blir ett renodlat försäljningsbolag.

– Huvudmotivet är att värmepumpsbranschen är så cyklisk. När det är tryck finns det hur mycket jobb som helst och andra perioder är det stendött. Vår grundidé med det här upplägget är att ha så låga fasta kostnader som möjligt i försäljningsbolaget men skaffa oss stora resurser som är rörliga för installationen, säger Fredrik Månsson.

Wibra kommer nu att ägas till en femtedel vardera av Ternstedt Invent, Energikontroll i Söderköping, PM Stenbro samt de tidigare delägarna Fredrik Månsson och Roger Axelsson.

Ternstedt och Energikontroll är tidigare kunder till Wibra som köpare av IVT-värmepumpar.

– De vill ha hjälp med försäljningen och kommer nu att installera och serva samtliga värmepumpar som vi säljer. Vår bedömning är att Wibra ska sälja 700–800 värmepumpar per år. Vi har lagt en budget för nära 40 miljoner kronor för nästa år, förklarar Fredrik Månsson.

Ternstedt Invent har cirka 50 anställda och verksamhet inom VS, el, ventilation, plåtslageri och fastighetsdrift. Energikontroll i Söderköping har ungefär tio anställda och installerar kyla, värmepumpar och ventilation. PM Stenbro är verksamt inom hästuppfödning.

Wibra får kontor i Norrköping, Linköping, Västervik, Valdemarsvik, Söderköping och Åtvidaberg.

– Vi kommer också att arbeta i Finspångsområdet men utan något kontor där, förklarar Fredrik Månsson, som kommer att leda företaget tillsammans med PM Stenbros ägare och vd Per Melin.

Wibra minskar nu antalet anställda från sex till fyra personer. Bolagets två tidigare montörer kommer att få anställning i Ternstedt. Wibra kommer dessutom att teckna avtal med säljare som arbetar på konsultbasis och på provision för att täcka behoven vid efterfrågetoppar.

Wibra Energy hette tidigare Wirström & Månsson Energicenter och var dotterbolag till Wirström & Månsson Rör. Värmepumpsverksamheten ingick inte i NVS förvärv av Wirström & Månsson Rör förra året.