Innehåll

VVS-Forum nr 11/2020

VVS-Forum nr 11/2020LEDARE: Alternativa fakta präglar både USA-valet och FTX-matchen.

JULVÄRD: Anders Pargell, VVS-lärare, youtubeprofil och en av VVS-Forums expertrådgivare öppnar luckor och delar med sig dagliga rörmokartips i VVS-Forums adventskalender.

CHEFREDAKTÖREN MÖTER Traderagrundaren och numera vd:n för Storskogen, Daniel Kaplan, ser installation som en bra investering för riskkapitalbolaget.

NYHETER: Läs om den nya storkoncernen inom VVS, Anton Larssons hyllade byxböj, värmepumpen som fattade eld, cyklande montören som skadades svårt, VVS-företaget som investerar i träd- och korallrev, nedskärningar på Caverion och fler branschnyheter.

FOKUS FTX vs FX: Frågan om vilket system som är energieffektivast och bäst delar branschen i två läger. Vi har pratat med experterna om fördelar och nackdelar och besökt husen där båda systemen samverkar.

EXOSKELETTET: VVS-montören Mattias Mattson testar exoskelettet under tuffa borrningspass i bergrummet. En klar hjälp vid vissa moment, tycker han.

GROHECHEFEN SIKTAR MOT TOPPEN. Han säger att företaget ska vara topp två i Norden inom fem år, dissar branschens utvecklingsförmågaoch varnar för plaströr. Vi har träffat Jonas Brennwald, toppchef på Grohe.

ANSTÄLLD OCH EGEN FÖRETAGARE. Emil Sundqvist är en av landets många kombinatörer, personer som kombinerar anställning med eget förtag. Han växlar mellan VVS-jobb och att serva bilar i den egna verkstaden.

TEMA KÖK: Montörerna från Caverion fick en rejäl utmaning när de tog på sig uppdraget att installera Sveriges då tekniktätaste kök, Forskningsrestaurangen på Umeå universitet. Projektet gav många viktiga lärdomar och satte standarden för hur de vill jobba med kök idag. Vi hängde med på en rundtur.

FRÅGA EXPERTEN: Gah! Det som spolats ner kommer upp i golvbrunnen igen. Inte kul, men dessvärre ett ganska vanligt problem. Fredrik Runius, teknikansvarig på Säker Vatten, förklarar vad det kan bero på och svarar på läsarfrågor om de nya branschreglerna

FRÅGA JURISTEN: På midsommarafton upptäckte kunden en läcka, som uppstått efter ett VVS-jobb, och ringde en jourfirma. Nu vill kunden att VVS-företaget ska stå för jourfakturan. Vad gäller? Juristen reder ut.

NY KARRIÄR: Anette Andersson, ny vd för ABC Ventilationsprodukter i Borås och fler på nya poster. Vi berättar också om priser och utmärkelser i branschen.

PRODUKTER: Frostsäker kulvert, nya värmepumpmodeller, blyfria fördelare och fler nya produkter.

KRÖNIKA: Det är dags att börja göra skillnad på riktigt istället för att trixa med siffror, skriver Jesper Sundling på Energirådgivarna.

Nästa nummer av VVS-Forum.
Nyheter från Installatörsföretagen.
Nyheter från Säker Vatten.
Nyheter från Isoleringsfirmornas Förening.