Innehåll

VVS-Forum nr 12/2020

VVS-Forum nr 12/2020LEDARE: Kunskapen om asbest måste nå alla på byggena.

MÅNADENS BILD: Spana in Skandinaviens första ”låg­spolande” WC som finns bevarad på ett spännande museum i Bromölla.

CHEFREDAKTÖREN MÖTER: Rörmokargänget på Tuna Rör i Uppsala hörde av sig till VVS-Forum och bad om lite pepp i vintermörkret. Chefredaktören Fredrik Karlsson ryckte ut på en coronasäker tårtleverans.

NYHETER: Läs om varför dubbelgolv i bilen kan vara farliga, VVS-eleven som bad erfarna rörmokare om feedback på nätet, VVS-säljarna som snodde kundregistret och fler branschnyheter.

FOKUS ASBESTSANERING: När den väntade renoveringsboomen smäller till kommer många gamla synder upp till ytan – som den förhatliga asbesten. Valf-Teknik i Helsingborg är ett av få VVS-företag som har certifikat för asbetsanering.

SMART BILINREDNING: Andreas Mårtensson spar minst en halvtimme om dagen tack vare den nya inredningen i skåpbilen. Nu slipper han ödsla tid på att leta efter prylarna han behöver.

VIBRERANDE VERKTYG: Trots utvecklingen mot bättre elverktyg och ökad kunskap om risker drabbas många montörer fortfarande av vibrationsskador i händerna. 

HÅLLBARA INSTALLATIONER: ”Det ska inte behöva dras ett enda nytt rör i backen på 120 år”, säger konsulten Peder Oreskär som planerat installationerna i bygget av energieffektiva hamnen i Nynäshamn.

TEMA VÄRMEPUMPAR: Rörteknik i Kristinehamn livnär sig nästan helt på värmepumpsjobb. De tror liksom de flesta i branschen på en fortsatt positiv utveckling. Klimatet, elpriser och drömmen om självförsörjning är några pådrivande krafter. Men det finns ett segment som har det tuffare, åtminstone i norra delen av landet.

FRÅGA EXPERTEN: VVS-Forums läsare ifrågasätter resonemang om vinster med avloppsvärmeväxlare, undrar hur BBR29 påverkar rekommenderade lösningar och hur VVC-pumpen ska ställas in. Lugn, bara lugn. Roland Jonsson reder ut.

FRÅGA JURISTEN: Juristen reder ut ditt ansvar när kunden vill att du installerar produkter av tveksam kvalitet.

NY KARRIÄR: Hallå där Krister Normann, vd och del­ägare i nystartade Sandbäckens Rör i Södertälje och fler på nya poster.

PRODUKTER: Hygieniska spolknappar, kompressorer för kyliga miljöer och fler smarta prylar.

Nästa nummer av VVS-Forum.
Nyheter från Installatörsföretagen.
Nyheter från Säker Vatten.
Nyheter från Isoleringsfirmornas Förening.