Logga in

Han leder köpjakten på VVS-firmorna

Publicerad
12 jan 2022, 13:41

Det går inte en vecka utan att det rapporteras om nya förvärv i installationsbranschen. Både storbolag och uppstickare är på köpjakt. Men varför är VVS- och elföretag så heta? Vi har kartlagt 24 koncerner med starka tillväxtplaner – och hängt i hasorna på Instalcos nye koncernchef för att pressa honom på planerna.

Inklämt mellan befintliga hus i Stockholmsförorten Rinkeby byggs ett nytt äldreboende med 90 lägenheter. NCC har huvudentreprenaden och en kvartett Instalco-bolag har underentreprenader: VVS-Kraft, Automationsbolaget, Timab för kyla och OTK för ventilation.

Kartläggning
24 installationskoncerner: Så ser deras omsättning och tillväxt ut

chefredaktörens analys
Så påverkas du av att företagen köps upp

– Välkommen hit, säger Instalcochefen Robin Boheman som tar emot på parkeringen utanför byggbodarna.

Projektet med fyra samverkande koncern-bolag är ett stolt exempel för Instalco så platsen för intervjun är noga vald.

”Vi har fått ett renommé  i branschen, ingen tackar nej till att prata med oss”, säger ­koncernchefen Robin ­Boheman, som jobbat med Instalcos företagsköp sedan starten, till Elinstallatörens chefredaktör Fredrik Karlsson. Foto: Daniel Roos
”Vi har fått ett renommé i branschen, ingen tackar nej till att prata med oss”, säger ­koncernchefen Robin ­Boheman, som jobbat med Instalcos företagsköp sedan starten, till Elinstallatörens chefredaktör Fredrik Karlsson. Foto: Daniel Roos

Ämnet är den extrema boomen av -uppköp i branschen. Storbolag som Bravida och Assemblin har växt under flera år och har fått sällskap av ett gäng koncerner med tillväxtambitioner – och hungrigast av dem alla är Instalco.

Men hur illustrerar man en förvärvsboom?

Vi kom fram till att det måste bli med en bild på Robin Boheman.

Instalco har vuxit rekordsnabbt sedan starten 2014. Från noll i omsättning till drygt åtta miljarder kronor. Minst tio procents tillväxt om året har utlovats, men den har alltid varit betydligt högre. Förra året var den 25 procent och nyligen förvärvades det hundrade bolaget.

Per Sjöstrand. Foto: David Lagerlöf

Vi backar till en vårdag 2014.
Då lämnade grundaren Per Sjöstrand riskkapitalbolaget FSN Capital med en färsk handskakning om kapital för att påbörja bolagsbygget. Han hade också med sig ett tips om en 30-åring med magisterexamen i redovisning och finans som jobbat med förvärv.

Robin Boheman och Per Sjöstrand har olika bakgrund och det skiljer en generation mellan dem. Men de fann varandra direkt, hade samma syn på saker och ting. Mötet blev långt.

– Jag kände direkt att jag ville vara med på den här resan och har inte ångrat det en sekund, säger Robin Boheman som fick jobbet som förvärvschef och blev bolagets förste anställde efter grundaren själv.

En sak han har lärt sig av Per Sjöstrand är att inte tveka eller vänta för länge på att agera.

– Man ser till att ta underbyggda beslut och när det är gjort går det snabbt. Som när vi väl bestämde att starta ett eget konsultbolag; nio månader senare hade vi en verksamhet med 200 teknikkonsulter.

”Jag skulle ljuga om jag sa att alla 100 bolag varit bra köp, men de allra flesta har varit det.”

robin boheman

En annan sak han lärt sig under åren är hur viktiga ledarna i bolagen är och att de passar in i koncernen. För inte har väl alla bolagsköp varit bra?

– Siffror går snabbt att kolla men sen är det de mjuka parametrarna som är svårare att bedöma. Jag skulle ljuga om jag sa att alla 100 bolag varit bra köp, men de allra flesta har varit det, säger Robin Boheman.

Han var kronprinsen, självklar att ta över när Per Sjöstrand i år meddelade att han checkar ut från den operativa verksamheten för att bli ordförande. Robin Boheman hade själv lobbat för tjänsten och jobbat hårt för att visa att han förtjänade den.

– Vi visste nog alla att det var Robin som skulle bli ny koncernchef, säger Ola Klockarås som är med vid vårt besök på Rinkebybygget.

VVS-Kraft är ett av fyra Instalco-bolag vid bygget av ett äldreboende i Rinkeby. Ola Klockarås, som är vd och tidigare delägare berättar om jobbet för koncernchef Robin Boheman. Foto: Daniel Roos
VVS-Kraft är ett av fyra Instalco-bolag vid bygget av ett äldreboende i Rinkeby. Ola Klockarås, som är vd och tidigare delägare berättar om jobbet för koncernchef Robin Boheman. Foto: Daniel Roos

Ola Klockarås är vd för ett av de fyra Instalcobolagen på plats, VVS-Kraft, som står för projektering och installation av VS. Han visar runt på bygget, men jag vill först veta hur det varit att gå från delägare i ett självständigt bolag med 39 medarbetare till anställd dotterbolags-vd i en större koncern.

– Det är inte så stor skillnad och det är det fina med Instalco, säger han. Vi får jobba självständigt samtidigt som vi får ett helt nytt kontaktnät. Vi kan också låna personal mellan bolagen, vilket är bra, jobben trillar ju inte alltid in i en jämn ström.

Dessutom har konkurrensen lättat, medger han med ett leende.

– De VS-bolag i Stockholm som Instalco köpt var ju tidigare våra värsta konkurrenter.

Peter Gaulitz, anställd som VVS-montör får samma fråga: Hur har livet förändrats sedan arbetsgivarens Instalcointräde?

– Inte alls, mer än detaljer som utvecklingssamtalen. Annars är det mesta som förut. Fast det känns tryggare att ha en stor aktör i ryggen, säger han innan han fortsätter montera vattenstråk på första plan vid det blivande äldreboendet i Kista.

– Lönsamhet är viktigast för oss, men vi vill växa med marknaden och det ska ske både organiskt och genom förvärv. 

Assemblins mats johansson i en intervju december 2019

Beslutet växte fram över tid, förklarade Johnny Petré när han fick frågan om varför bolaget som startades av hans svärfar, Lindstens Elektriska, såldes till Bravida.

Det sydskånska elbolaget hade vunnit priser, var framgångsrikt och växte. Men för att ta nästa steg behövdes mer resurser och bolaget är därför numera en del av landets största installationskoncern med HR-kompetens, stödsystem och ett nätverk av andra ledare. Bravida har länge jobbat med en strategi för tillväxt som handlar om att både växa i den befintliga verksamheten och köpa nya bolag.

Johnny Petré.

Johnny Petré har själv har utsetts till konceptchef för grön energi på Bravida och är ny ordförande i Installatörsföretagen. Han tog över som ordförande efter Anders Mattsson som tidigare sålt sitt bolag, Björnbergs, till Bravida. Vice ordförande är Theresa Östman som i början av hösten sålde sitt och sambon Patrik Olssons företag GF100 Rör till Assemblin, branschens näst största bolag. Det här säger kanske något om branschens utveckling på senare år.

Assemblin har en stökig bakgrund där fusioner av bolag blev till Imtech som gick i konkurs och sedan blev Assemblin med nya ägare. Det har gått två år sedan min intervju med koncernchefen Mats Johansson som då talade om att bygga en stark Assemblin-kultur i en decentraliserad affärsmodell.

”Vi har en evig ägarhorisont och ska se till att bolagen fortsätter gå bra. Vi stirrar oss inte blinda på resultat. Så länge de går med vinst är det bra.”

Daniel kaplan, storskogen
Mats Johansson,  koncernchef Assemblin. Foto: Daniel Roos
Mats Johansson, koncernchef Assemblin. Foto: Daniel Roos

– Lönsamhet är viktigast för oss, men vi vill växa med marknaden och det ska ske både organiskt och genom förvärv. Vi har köpt 17 bolag sedan riskkapitalbolaget Triton tog över som ägare men det sker ofta lokalt, företag som vi samarbetat med och känner väl. Det finns fortfarande stort utrymme för konsolidering i marknaden, sa Mats Johansson då, och förvärven har varit många sedan dess: klassiska el- och VVS-företag men även inom säkerhet, automation och it. 

Assemblin bygger en ny helhet och rustar för börsen, där Bravida och Instalco redan finns.
Där finns även Storskogen med Traderagrundaren Daniel Kaplan som tog emot mig på kontoret i centrala Stockholm i december 2020. Storskogen har köpt installationsbolag med en sammanlagd omsättning på över en miljard kronor. Göteborgsbaserade Bergendahls el är det största.

– Idén är att köpa fina, lönsamma bolag som är ledande i sin nisch och på sin lokala marknad. Vi har en evig ägarhorisont och ska se till att bolagen fortsätter gå bra. Vi stirrar oss inte blinda på resultat. Så länge de går med vinst är det bra, förklarade Daniel Kaplan.

Daniel Kaplan. Foto: Daniel Roos

Storskogen noterades på Nasdaq Stockholm under hösten i år och säljande entreprenörer blir aktieägare i en snabbväxande koncern.

Den koncern som har skyndat allra snabbast till börsen är Vestum som tog över klädmärket WESC och förvandlade det till en byggkoncern – ett förvärvsdrivet portföljbolag som vidareutvecklar specialistbolag inom byggbranschen, som de själva säger.

Conny Ryk. Foto: Peter Knutson

Jag frågade delägaren och koncernchefen Conny Ryk i somras om de olika bolag de köpt.

– Det kan se spretigt ut, men det är inte är så stor skillnad på bolag som jobbar med golvläggning, måleri, undertak eller el och VVS. De har samma struktur, marknad och typ av kunder, förklarade han.

Conny Ryk var tydlig med att man skulle accelerera förvärvstakten ytterligare – och det löftet har infriats. Under hösten köptes den norska VA-koncernen Lakers Group – och Vestums omsättning fördubblades till 2,4 miljarder kronor.

Förutom dessa bredare koncerner finns mer nischade som Nordic Climate Group inom kyla eller GK där 75 procent av omsättningen är ventilation.

Nya koncerner med lite nya inriktningar läggs till listan och jag skulle kunna fortsätta uppräkningen men stannar vid dessa och återkommer till mitt besök hos Robin Boheman i Stockholmsförorten Rinkeby. Vi rör oss ut från bygget när jag frågar honom vad hans analys är, varför denna explosion av förvärv i branschen?

– Det är fortfarande en väldigt fragmenterad bransch om man jämför med byggbolagen där det skett mycket konsolidering av bolag. Det är en enorm marknad och det dyker hela tiden upp nya bolag jag aldrig hört talas om.

”Det är många andra som säger att de bara köper bra bolag men ni måste vara lite källkritiska för det stämmer inte alltid.”

robin boheman

Varken Robin Boheman eller någon annan av de koncernchefer jag talat tycker att det är särskilt hård konkurrens vid uppköpen. Det verkar aldrig förekomma budstrider och Instalco har inte höjt sina priser. 

Att köpa bolag där ägare är på väg att lämna eller fynda dåliga bolag för att vända utvecklingen verkar ingen syssla med, utan mantrat om att bara köpa bra bolag hörs numera från varenda storsatsande uppstickare.

– Det är många andra som säger att de bara köper bra bolag men ni måste vara lite källkritiska för det stämmer inte alltid. När man kollar vad det är för bolag som köpts upp så är det ofta noll- eller enprocentsbolag, säger Robin Boheman och syftar på vinstmarginalen.

Ser du något bolag som är som ni?

– Nej, det har kommit en del kopior som gör något liknande, men det finns bara ett original, svarar Robin Boheman och tillägger att alla bolag har sin nisch.

Hans Nyblom.

Hans Nyblom är expert på affärsutveckling på Installatörsföretagen och följer med stort intresse vad som händer på marknaden. Han kan se en del underliggande faktorer som bäddar för den köpfest som nu verkar råda – som att räntan är låg och att det finns gott om investeringskapital där ute.

– Det är en mogen bransch med relativt låga marginaler, som attraherar kapital. Där ser nog investerare goda chanser att effektivisera genom att samordna och förstärka ledarskapet.

Hans Nyblom ser också hur koncernerna köper upp bolag för att bredda sitt erbjudande eller komplettera med spetskompetens. Utvecklingen går mot att fler bolag levererar kundanpassade erbjudanden, en tjänst eller nytta, och inte bara debiterar timmar och material.

Stora och växande installationskoncerner förstärker med specialistbolag i angränsande områden, som inom fastighetsautomation, it, energifrågor och projektering.

Hans Nyblom är övertygad om att denna affärsutveckling – och uppköpen – kommer att fortsätta.

– Jag har mest undrat varför det inte hänt tidigare.

”Det har varit mycket förändringar på kort tid för oss.”

Stefan Widberg, ohmegi

Bland Installatörsföretagens 3 660 medlemsföretag är 700 ensamföretagare. 90 företag har under 25 anställda. Resten är  små och medelstora bolag. Koncernernas bolag är medlemmar som enskilda bolag och lämnar årsredovisningar till Bolagsverket som enskilda. Det är därför svårt att ange siffror för förvärvsboomen, vår kartläggning bygger i stället på 24 exempel på hårdsatsande koncerner.

Vi kan dock notera en intressant uppgift i årsredovisningarna. Bland Installatörsföretagens medlemsföretag har lönsamheten förbättrats markant: från 4,9 till 6,9 procent vinstmarginal från 2019 till 2020. Det kan vara en förklaring till att bolagen är hetare, eller möjligen att effektiviseringar redan gett resultat.

Vi har förflyttat oss i Stockholms norra förorter, till Sollentuna, och besöker ännu ett bygge tillsammans med Robin Boheman. Instalcobolaget Ohmegi som har sin bas i just Sollentuna har en stor elentreprenad vid totalrenoveringen av kommunhuset som ska vara klart hösten 2022.

Ohmegi är ett bolag som krävt en del ingripanden av Instalcos koncernledning. Både vd och mellanchefer har bytts ut och personalstyrkan av elektriker har skurits ner genom uppsägningar.

Instalco har stora visioner för att växa och att skapa en Instalcoanda i bolagen, förklarar Robin Boheman, här med Ohmegis ledande montör Stefan Widberg. Foto: Daniel Roos
Instalco har stora visioner för att växa och att skapa en Instalcoanda i bolagen, förklarar Robin Boheman, här med Ohmegis ledande montör Stefan Widberg. Foto: Daniel Roos

– Det har varit mycket förändringar på kort tid för oss, konstaterar Stefan Widberg som är lagbas och ledande montör och tar oss med ut på det 20 000 kvadratmeter stora bygget.

Tidigare läckte fastigheten energi. Nu ska det blir energisnålt med mer moderna installationer.

Arbetet började högst upp och nu ska de olika yrkesgrupperna hålla jämna steg neråt. Stefan Widberg och hans kolleger arbetar för fullt med kanaler, kablar och stegar på ett av de övre planen. Robin Boheman lyssnar intresserat. Nu börjar dock hans tid för byggbesök denna fredag ta slut. Ett telefonmöte med samtliga dotterbolagschefer väntar på kontoret i centrala Stockholm. 

”Jag har alltid både kostym och träningskläder i bilen för att kunna träna var jag än är.”

robin boheman

Att vara noga med kalendern har varit en strategi för att klara ett tufft chefsjobb, privatlivet där familjen med sambon Marielle och sonen Matheo har en central plats och dessutom vill han hinna med träningen.

Läs också:
55 miljoners-order till fem Instalcobolag

– Jag har alltid både kostym och träningskläder i bilen för att kunna träna var jag än är. Jag gillar alla sporter som kräver uthållighet, säger han och berättar om både Vasalopp och ett VM i triathlon på Hawaii.

För honom är det full fart framåt som gäller och samma uthållighet i ledarskapet och bolagsbygget.

– Vi har skapat en Instalcoanda som jag kommer att driva vidare. Jag har samma krav på mig och samma mål som min företrädare. Vi fortsätter efter vår filosofi och med vår förvärvsstrategi med minst tio procents tillväxt om året.