Logga in

Hänt i veckan

Publicerad
28 sep 2017, 10:25

VVS-Forum presenterar veckans nyhetssvep. • Assemblin får ny etapp av ESS. • Bravida i stort multidisciplinärt skolprojekt. • Camfil förvärvar i Danmark. • Hon blir BI:s energiexpert. • Ventab Styr får ny vd. • LK Systems dubbelvärvar från Rettig.

Illustration: Henning Larsen ArchitectsAssemblin får ny etapp av ESS

Assemblin utför även en stor del av installationerna i den andra etappen i det sameuropeiska forskningscentret European Spallation Source (ESS) i Lund. Det sammanlagda ordervärdet är cirka 400 miljoner kronor.

Projektet är indelat i flera kontraktsdelar. Första delen omfattade den 537 meter långa acceleratortunneln med tillhörande byggnader. I den andra och avslutande ska den så kallade målbyggnaden och instrumentstationerna uppföras. De beräknas bli klara under våren 2020.

Assemblins uppdrag sträcker sig över entreprenaddelarna och omfattar stöd i projektering samt installation av elkraft, belysning, jordning, brandlarm samt ventilation. Beställare är huvudentreprenören Skanska.

– Speciellt för det här jobbet är att vi tillsammans med våra leverantörer har tagit fram nytt specialanpassat installationsmaterial eftersom miljön där de ska monteras ställer särskilda krav. Bland annat handlar det om utrymmen med joniserande strålning, säger Jonas Magnusson, marknadschef på Assemblin El i ett pressmeddelande.

Orab och Rörläggaren tecknar samarbetsavtal för ESS

 

Bravida i stort multidisciplinärt skolprojekt

Bravida utför installationer inom el, VS och ventilation när Fridhemsgymnasiet i Umeå totalrenoveras. Ordervärdet är cirka 100 miljoner kronor.

Den renoverade skolan kommer att erbjuda program inom elitidrott samt yrkes- och högskoleförberedande program för omkring 1 600 elever.

Uppdraget utförs som ett samverkansprojekt vilket innebär att Bravida är involverade redan från projekteringsstadiet och kommer att arbeta tätt med beställaren Rekab fram till slutleveransen.

Projektet startar omgående och beräknas vara klart inför höstterminen 2019. Cirka 40 Bravidamedarbetare kommer att vara involverade i projektet.

50 miljoner på VVS och el, Bravida totalrenoverar

 

Camfil förvärvar i Danmark

Camfil har förvärvat danska Nomitec. Bolaget tillför ytterligare marknadstäckning och starka kundrelationer inom luftfilter, bland annat komfort och hepa, skriver Camfil i ett pressmeddelande. Dessutom bidrar Nomitec med kunskap och tillverkning av processfilter och filteranläggningar.

Camfil växer i Finland

 

Birgitta GovénBirgitta Govén blir BI:s energiexpert

Birgitta Govén börjar den 2 oktober som energiexpert hos Sveriges Byggindustrier (BI). Hon kommer närmast från egen verksamhet. Birgitta Govén lämnar i och med sin nya tjänst också rollen som ordförande i Föreningen Sveriges Energirådgivare. Ny ordförande i föreningen är Peter Karlsson, kontorschef på Aktea Energy i Göteborg.

Energirådgivarna går före

 

Martin Person ny vd för Ventab Styr

Martin Persson och Lars NilssonEfter 26 år som vd för Ventab Styr i Göteborg lämnar nu grundaren Lars Nilsson över ansvaret till Martin Persson som tillträder den 1 oktober. Martin Persson kom till företaget hösten 2016 och har en lång erfarenhet inom fastighetsautomation i olika ledande befattningar, både på beställar- och konsultsidan.  Hans nya roll som vd innebär, förutom att leda det operativa arbetet, också att utveckla företaget vidare och bredda Ventab Styrs erbjudande. Den avgående vd:n Lars Nilsson, som var med och startade Ventab Styr 1991, kommer att fortsätta vara verksam i företaget med fokus på försäljning och teknikstöd.

Byggstart för innovationsprojekt i Göteborg

 

LK Systems dubbelvärvar från Rettig

Johan BörjessonJohan Börjesson Magnus Johanssonhar tillträtt som regionchef för LK Systems i Göteborg. Han kommer från Rettig Sweden där han var försäljningschef. Magnus Johansson är ny säljare i Göteborg, Även han kommer från Rettig där han började i april 2016. Dessförinnan  var han under nära 15 år försäljningschef på Effecta Energy Solutions. LK Systems i Göteborg ansvarar för teknisk support och försäljning i Jönköping, Västra Götaland samt Värmland.

Stipendium för arbete mot rasism