Logga in

Han är svensk mästare i VVS

Publicerad
12 apr 2017, 13:14

Totalt var det 46 elever på VVS- och fastighetsprogrammet från sju skolor som tävlade om att bli bäst i svenska skolmästerskapen i VVS nyligen. 

Svenska mästerskapen i VVS arrangeras av VVS-branschens Yrkesnämnd (VVS-YN) och utspelar sig traditionsenligt på  VVS- och fastighetsprogram i gymnasier runtom i landet. Det är alltid sistaårseleverna, det vill säga de som går det tredje året, som tävlar.

I år heter vinnaren och Sverigemästaren Ludwig Edlund från Parkskolan i Örnsköldsvik.

– Jag är både glad och förvånad att jag vann, de andra tävlande var också väldigt bra. Det var sjukt nervöst, installationsdelen var svårast för då hade vi ingen färdig ritning utan vi var tvungna att tänka själva hur det skulle vara, säger Ludwig Edlund.

André Lindblad

Vartannat år tävlar de tre bästa regionmästarna i Yrkes-SM och vartannat år utses Sverigemästaren genom resultatet på regionmästerskapen, vilket var situationen i år.

På andraplats kom André Lindeblad från Universitetsholmens gymnasium i Malmö.

Tävlingen är ett sätt att öka informationen om VVS- och fastighetsprogrammet och lyfta båda skolor och elever.

Erik Svensson, från Jämtlands Gymnasium Fyrvalla i Östersund, tog hem tredje platsen.

Erik Svensson– Tävlingarna är uppskattade, både av elever, skolor och företag. Det är ett bra tillfälle för skolorna att dels träffa varandra, dels att se vad branschen tycker är viktigt att eleverna kan, säger Lena Hedman på VVS-YN.

– Det är också ett sätt för skolan att se hur deras elever ligger kunskapsmässigt till jämfört med andra elever i landet. Förstklassiga skolor ska genomföra skolmästerskapet, men inbjudan till tävlingen skickas till alla gymnasieskolor, säger hon.