Så blev VVS-aren Årets företagare

Publicerad
14 feb 2017, 15:16

Hög kompetens, hårt arbete – och stark yrkesstolthet. Därför korades Torgny Berglund till Årets företagare i sin hemstad. 

– Jättekul att en vanlig knegare i VVS-branschen får en sådan här utmärkelse, säger Torgny Berglund.

I lördags utsågs han till Årets företagare i Boden för sina framgångar med Boden Rör, VVS-företaget han startade som 22-åring 1979.

Juryn lyfter fram ”Hög kompetens, hårt arbete, goda kundrelationer och stark yrkesstolthet” i sin motivering. När det gäller kompetensen berättar Torgny Berglund att han satsat på att bredda kunskaperna inom ventilation, styr och el.

– Det gör att vi vågar ta på oss fler uppdrag och mer komplexa anläggningar. Vi har exempelvis gjort ett uppdrag på en biltestbana där en värmepump värmer upp en vägkorsning. Det tror jag inte finns på andra håll, säger Torgny Berglund.

Bland kunderna finns små och stora företag, kommun och landsting såväl som Försvarsmakten. Privatpersoner är också en viktig kundgrupp, som står för ungefär halva omsättningen. Här har den egna VVS-butiken, som Torgny öppnade i mitten av 1990-talet, spelat en viktig roll. I den kan kunderna hitta allt från badrumsinredningar till värmepumpar och rördelar och även beställa installationen.

Så här lyder juryns fullständiga motivering:

”Hög kompetens, hårt arbete, goda kundrelationer och stark yrkesstolthet har hållit företaget i framkant i många år. Ända sedan 1979 har han följt svängningar i både bransch och rör. 

Med nya kunder och unika lösningar till såväl biltestindustrin som bergrum och fiskodlingar har företaget lyckats skapa ett nytt sätt att växa i en klassisk bransch.” 

Boden Rör har 14 anställda, och omsättningen har legat mellan 11 och 15 miljoner kronor de senaste tio åren.

– Själv är jag mest nöjd med att vi har lyckats överleva i alla år och att Boden Rör har blivit ett kvalitetsnamn. Jag vill också lyfta fram mina duktiga medarbetare – utan dem hade det inte hade blivit något, säger Torgny Berglund.