Logga in

Osannolikt stopp i avloppet

Publicerad
1 feb 2017, 07:33

“Jag såg inte vad det var, så jag tog fram kameran, körde ner den i avloppet och upptäckte guldfiskar.”

Bomull, tamponger och tops hör till det mest vanliga vi spolar ner, men upptäckten den skånska VVS-firman gjorde, ledde till livräddning.

– Jag har aldrig sett något liknande, det var helt fantastiskt och lite absurt, säger Jonathan Becker, delägare och VVS-montör på Pipeline VVS AB i Helsingborg.

Ett stopp i avloppet var anledningen till att Jonathan Becker åkte ut till en bostadsrättsförening i Lund. Då han kom fram gick han ner i källaren, där han lyfte på vattenlåset och skulle börja spola, men precis då han lyfter ser han någonting som rör sig.

– Jag såg inte vad det var, så jag tog fram kameran, körde ner den i avloppet och upptäckte guldfiskar som simmade omkring.

Ett helt akvarium hade hällts ner i toaletten, vilket orsakade stoppet. Förutom fiskarna fanns där också sand och plastväxter som är vanliga att dekorera sitt akvarium med.

– Jag har aldrig sett det tidigare men det får en ju att tro att det är vanligt.  Typ ”usch vad jobbigt det blev med fiskmat, äsch jag spolar ner dem”, säger Jonathan Becker.

”Vi köpte ett 60-liters akvarium och tänkte detta blir ju kanon, här får de plats utan problem. Men sen hörde en hel del folk av sig som har lite bättre koll på fiskar än vad vi själva har och sa att det där är alldeles för litet, de kommer bli 25 centimeter stora.”

Jonathan Becker, delägare Pipeline VVS.

Det vanligaste vi spolar ner är bland annat bomull, tamponger och tops enligt en SIFO-undersökning från 2015.

– Jag tror att de flesta ser att det försvinner och kanske tänker ”det där är bara en skröna”. Folk använder toaletten som en soptunna och tänker inte att det kan skada systemet och allt vad som följer.

Han fiskade bokstavligt talat upp de åtta fiskarna och la dem i en spann med vatten och tog med dem till kontoret.

– Vi köpte ett 60-liters akvarium och tänkte detta blir ju kanon, här får de plats utan problem. Men sen hörde en hel del folk av sig som har lite bättre koll på fiskar än vad vi själva har och sa att det där är alldeles för litet, de kommer bli 25 centimeter stora, säger han och fortsätter.

– Vi får se om vi köper ett större akvarium, eller om någon som har lite bättre koll än oss hör av sig och kan ta hand om dem. Men oavsett storleken på akvariet så har de det ju bättre där än i ett avloppsrör.

Hela historian blir ett livslångt minne för firman och inte minst för Jonathan Becker, som tillägger:

– Den dagen jag upptäcker en katt i avloppet, då slutar jag, säger han och skrattar.