Logga in

”Oacceptabelt med långa betaltider”

Publicerad
1 dec 2016, 13:15

De avtalade betalningstiderna har ökat med i genomsnitt tre dagar under de senaste tio åren medan utvecklingen i många europeiska länder går åt motsatt håll. Det visar en kartläggning som en statlig utredningen gjort.
– Det är inte acceptabelt med långa betaltider som skadar de små företagens likviditet och innebär svårigheter för dem att expandera och anställa fler. Jag återkommer inom kort med hur vi löser den här frågan, säger näringsminister Mikael Damberg (S), i ett pressmeddelande.

Trots att det infördes nya regler visar kartläggningen att det fortfarande finns problem med långa betalningstider i näringslivet. Betalningstiderna har snarare blivit längre, konstaterar utredningen. Tidigare var Sverige ett av de länder där det gick snabbast att få betalt, men bilden har förändrats, menar utredningen som pekar på att de avtalade betalningstiderna ökat med i genomsnitt tre dagar under de senaste tio åren. Samtidigt går utvecklingen i många europeiska länder åt motsatt håll. Kartläggningen visar också att det är de stora företagen som driver utvecklingen mot längre avtalade betalningstider.

– Jag är bekymrad över utvecklingen av de långa betaltiderna mellan stora och små företag och att det inte har skett någon förbättring. Små underleverantörer ligger många gånger ute med stora pengar för deras kunder som antingen kräver mycket långa betaltider eller betalar sina räkningar alldeles för sent, säger näringsminister Mikael Damberg i pressmeddelandet.

Kartläggningen visar också att en tredjedel av de svenska företagen betalar en del av sina fakturor för sent och 80 procent av företagen har under det senaste året erhållit betalning efter fakturadatumet. Undersökningen visar att småföretagen är betydligt bättre på att betala i tid än de stora företagen. Bland småföretagen är det 70 procent som uppger att de betalar alla sina fakturor i tid medan motsvarande siffra för de stora företagen är 20 procent.

Läs hela utredningen här.