Logga in

Robert får ingen lärlingsplats

Publicerad
16 nov 2016, 08:47

LÄRLINGSUTMANINGEN. Robert Gundstedt, 37 år, valde att utbilda sig till VVS-montör, eftersom det är hans drömjobb.
– Jag trodde att det skulle bli lätt att få jobb, men jag får inte ens en lärlingsplats, säger han, som i stället försörjer sig på att montera sitsar på kontorsstolar på Kinnarps.

Trebarnspappan Robert Gundstedt i Huskvarna har gått ett år på VVS-programmet på Movant vuxenutbildning i Halmstad och sökt lärlingsplats på över 60 VVS-företag, utan resultat.

För ungefär ett år sen blev han klar med den första delen av utbildningen. Det som återstår är lärlingsperioden och branschprovet. En person som endast gått klart grundutbildningen kan få svårt att hitta jobb och blir inte fullbetald som VVS-montör, då han eller hon bara kan få branschcertifikat efter genomförd lärlingsperiod och ett godkänt branschprov.

– Min motivation är det inget fel på och under min praktik lärde jag mig riktigt mycket, förklarar han. Robert Gundstedt är en öppen och glad person som då och då tar upp 3-åriga sonen Ville i famnen, som cirkulerar runt oss hela tiden. Men det kommer in ett mörkare stråk i de bruna ögonen när han börjar berätta om sin kamp för att få en lärlingsplats.

– Det är klart att jag har mått dåligt efter att ringt varje dag i snart åtta månader bara för att få ett nej, säger han.

Varför är det då så svårt att få en lärlingsplats?

– Alla VVS-företag säger i princip samma sak, att vi anställer dig när du kommit in i gänget och är färdig VVS-montör. Men jag måste ju få komma in först, jag blir ju inte insläppt till en lärlingsplats så att jag kan göra branschprovet, utbrister Robert Gundstedt.

– Det bästa vore om man kände någon på ett VVS-företag, då skulle det nog inte vara några problem att få lärlingsplats. Men om fem år är jag rörmokare, det tror jag faktiskt, säger Robert Gundstedt.

Och frågan är om han inte får rätt. Samtidigt med att den här artikeln publiceras får Robert Gundstedt besked från Assemblin i Jönköping att han får en lärlingsplats där med start den 5 december.

Läs mer om Lärlingsutmaningen i senaste numret av VVS-Forum (nummer 11/2016) som kommer ut i dag eller i E-tidningen här.

Teckna en prenumeration på VVS-Forum här.