Logga in

Brister i ungas arbetsmoral

Publicerad
17 nov 2016, 08:54

Organisationen Företagarnas nya Småföretagarbarometer lyfter fram kompetensförsörjningen som det största hindret mot företagens tillväxt. Men hos unga personer är det inte kunskaperna som saknas, menar företagen, utan bristen på mognad, attityd och arbetsmoral. Problemet är något som också framkommer i VVS-Forums nya serie ”Lärlingsutmaningen”.

Småföretagarna i undersökningen menar att det inte var svårast att finna personer med rätt utbildning, utan med rätt personliga egenskaper, som ansvarstagande, självgående, intresse för att arbeta, problemlösningsförmåga och noggrannhet. Många menade att de till och med hade svårt att hitta sökande som klarar de mest grundläggande kraven på arbetsmoral. Som att komma i tid, dyka upp på jobbet varje dag, jobba när de väl är där och hålla tempot uppe, skriver Dagens Nyheter (DN).

– Dagens skola är enbart inriktad på kunskap och elevernas rättigheter, men förbereder inte tillräckligt för ansvarstagande och för att rättigheter också medför skyldigheter, säger Företagarnas vd Günther Mårder till DN.

Den här bilden av unga bekräftas av företagare och branschpersoner i VVS-Forums serie ”Lärlingsutmaningen”, men också i flödet på VVS-Forums Facebooksida.

”Det saknas vilja och lite jävlar anamma. De känns bortskämda”, säger en företagare om eleverna som kommer ut från VVS- och fastighetsprogrammet. ”Företagens kritik mot lärlingar handlar ofta om bristen på social kompetens som att komma i tid och inte prata privat i mobiltelefon under arbetstid”, säger en person med insyn i VVS-branschen.

”Sluta jaga Pokemon på arbetstid, kom i tid och visa intresse så kanske rörföretagen tar in fler”, skriver en FB-följare. ”Mobiltelefonen som sitter fastklistrad i handen är inte något som uppskattas”, skriver en annan.

Läs mer här nedan om VVS-Forums serie ”Lärlingsutmaningen”.