Logga in

Så mycket varierar kommunernas taxor

Publicerad
12 okt 2016, 10:54

I dag presenteras den årliga Nils Holgersson-rapporten, som kartlägger avgifter och taxor för bland annat värme och VA i flerbostadshus i landets samtliga kommuner.

Priserna för el, värme, avfall och vatten har höjts med 4 procent det senaste året samtidigt som övriga priser i samhället i stort sett har stått still. Ökningen beror till största delen på kraftigt ökat elpris.

Skillnaden mellan billigaste och dyraste kommunen fortsätter att öka och är nu 78 procent. För en vanlig trerumslägenhet i Tanum motsvarar kostnaden 2 410 kronor per månad, medan kostnaden i landets billigaste kommun Luleå är 1 354 kronor.

– Det är bekymmersamt att priserna fortsätter att öka betydligt mer än den allmänna prisutvecklingen i samhället. Det rör sig ofta om verksamheter med bristande konkurrens där konsumenternas ställning är svag med liten möjlighet att påverka priserna, säger Roland Jonsson, ordförande i Nils Holgersson-gruppen, i ett pressmeddelande.

Under de 21 år som Nils Holgersson-rapporten genomförts har avgifter och taxor stigit tre gånger så mycket som konsumentprisindex. 

Att skillnaderna mellan kommunernas taxor totalt sett är så stora kan delvis förklaras av att det är dyrare att leverera vissa tjänster i glesbygd än i tättbebyggda kommuner.

– Det är ändå att betrakta som orimligt att prisskillnaden är upp till 12 670 kronor per år beroende på vilken kommun lägenheten ligger i. Det är en skillnad som vi dessutom kan se blir allt större, säger Roland Jonsson.

– Ska man lyfta fram något positivt ur rapporten ser vi en generell inbromsning i prisutvecklingen för fjärrvärme, fortsätter Roland Jonsson.

Kommuner med högst månadskostnad (kronor) för en vanlig trerumslägenhet:

  1. Tanum 2 410  
  2. Munkedal 2 282 
  3. Nordanstig 2 236 
  4. Härjedalen 2 230 
  5. Tjörn 2 228 

Kommuner med lägst månadskostnad för en vanlig trerumslägenhet:

  1. Luleå 1 354
  2. Borlänge 1 416
  3. Boden 1 442  
  4. Piteå 1 447
  5. Oxelösund 1 459

Sedan 1996 har Fastighetsägarna, HSB, Hyresgästföreningen, Riksbyggen och Sabo varje år gett ut rapporten ”Fastigheten Nils Holgerssons underbara resa genom Sverige”. Där redovisas fakta bland annat om de prisskillnader som finns mellan olika kommuner för avfall, vatten och avlopp, el och fjärrvärme.

Ladda ner hela rapporten här>>