Logga in

Ny multidisciplinär installatör

Publicerad
18 okt 2016, 09:54

En ny multidisciplinär installationsaktör startade nyligen i Stockholm. Bakom satsningen står tre tidigare medarbetare på en av de största installatörerna och ägare är ett av de stora byggbolagen. 

Veidekke-ägda Veitech erbjuder totalentreprenader där projektledning, kalkyl och administration görs i egen regi, medan montaget köps in av partner.

Verksamheten startade den 1 september. Bakom satsningen står tre tidigare medarbetare på Caverion/YIT: Karl Stenqvist, Kari Stehag och Per Hansson.

”Veitech förändrar spelplanen för installationsbranschen”, står det på bolagets hemsida.

Hur gör ni det?

– Vi bygger en ren tjänstemannaorganisation. Vi jobbar bara från tidiga skeden av projekten. Vi fokuserar på den delen som har att göra med projektledning, kalkyl och administration, summerar vd Karl Stenqvist.

Han kommer närmast från fastighetsautomationsföretaget Nordomatic där han var delägare och affärsområdeschef och dessförinnan från Caverion Sverige där han var distriktschef.

 – Idén är att alltid se installationerna som en helhet i våra projekt och inte med traditionellt delentreprenadtänk. Vi kommer inte heller vara med på massmarknaden där man krigar om jobb på färdiga handlingar. Veitech kommer att driva ett fåtal utvalda projekt varje år, inledningsvis i Stockholmsområdet, fortsätter han.

Det är flera aspekter som gör Veidekke till en lämplig ägare, menar Karl Stenqvist.

– Koncernen är van att hantera många olika verksamheter som får leva ett ganska autonomt liv, både i Sverige, Norge och Danmark. Det handlar inte bara om varumärken utan det är verkligen egna företag som får göra sin grej.

– Det handlar också om personliga kontakter, att man fungerar bra ihop och har liknande idéer om vad man vill göra och vilka utmaningar som finns när man ska driva ett komplext installationsprojekt. Vi har jobbat tillsammans i projekt under många år med personer i både Veidekke och Arcona.

För närvarande delar Veitech lokaler med systerbolaget Exengo centralt i Stockholm. Egna lokaler är på gång, förhoppningsvis efter årsskiftet.

– Det finns en tanke med att vi sitter inne i stan. Det bidrar till att vi är effektiva och hamnar rätt i projekten eftersom många av dem kommer att vara här och i omnejden. Vi kommer inte att tära på miljön alltför mycket. Dessutom får vi trevlig miljö där vår personal kan umgås och verka i, både på och utanför arbetstid, säger Karl Stenqvist.

Läs hela intervjun med Karl Stenqvist i det nya numret av VVS-Forum, 10/2016, som kommer ut den 21 oktober.

Prenumeration kan tecknas här>>