Svensk värmejätte köper majoritet i brittisk konkurrent

Publicerad 28 sep 2016, 13:04

En svensk börsnoterad värmetillverkare köper majoriteten i en brittisk konkurent med stor svensk verksamhet. Företagen har sina svenska huvudkontor bara cirka 50 kilometer från varandra.

Nibe Industrier har slutit avtal om att förvärva huvudparten av brittiska Enertech Group med svenska CTC bland varumärkena. Förvärvet omfattar sex verksamheter i sex olika europeiska länder och kommer att ingå i affärsområdet Nibe Climate Solutions.

Den förvärvade gruppen har totalt cirka 460 anställda. Omsättningen uppgick 2015 till 830 miljoner kronor med en rörelsemarginal på 4,8 procent.

– Det känns logiskt att Nibe och CTC/Enertech nu går i armkrok för att skapa en ännu starkare internationell verksamhet inom hållbara och energieffektiva lösningar för uppvärmning och inomhuskomfort som kan konkurrera globalt. Förvärvet tillför också affärsområdet ytterligare stark teknisk kompetens, säger Nibes koncernchef Gerteric Lindquist i ett pressmeddelande

Den förvärvade företagsgruppen har ett brett sortiment av mark- och luft-/vattenvärmepumpar, solenergi- och biobränsleprodukter liksom traditionella olje- och gasbrännare. Försäljningen sker huvudsakligen i Europa. Andra kända varumärken är Bentone, Giersch, Nu-Way, Electro-Oil, Parca, Osby-Parca och CTC Ferrofil.

– Enertech AB, som har tillverkningsenheter i Ljungby och Osby, är störst av de förvärvade företagen. De övriga ligger i Schweiz, England, Belgien, Norge och Tyskland. Verksamheterna kommer att drivas vidare där de finns idag, säger Gerteric Lindquist.

Brittiska Enertech grundades 1983 och varumärket CTC har haft sin produktion i Ljungby sedan 1931.

Transaktionen kräver godkännande av konkurrensmyndigheterna i Sverige och Tyskland, och besked kan förväntas komma under fjärde kvartalet i år, uppger Nibe.