Logga in

”Oacceptabelt att inte företag tar in lärlingar”

Publicerad
26 aug 2016, 14:08

Landets nya bostadsminister, Peter Eriksson (MP), skräder inte orden när det gäller den utbredda oviljan att anställa lärlingar.
– Det är helt oacceptabelt att företag inte kan ta in lärlingar när det är brist på folk. Jag kan inte stoppa in företagen i fängelse, men jag kommer att ha tummen i ögat på bygg- och VVS-branschen. 

VVS-Forum träffade Peter Eriksson i går på hans tjänsterum på Näringsdepartementet i Stockholm. Den relativt nytillträdda bostadsministern är på strålande humör.

­– Bostadsbyggandet slår rekord och har den högsta takten på 40 år, utropar han.

Det som så påtagligt gläder honom är Statistiska Centralbyråns (SCB:s) senaste byggstatistik som visar att bostadsbyggandet ökade med hela 44 procent under första halvåret 2016, jämfört med samma period förra året.

Men när vi pratar om bristen på arbetskraft inom bygg- och VVS-sektorn samtidigt som lärlingar inte får den lärlingsplats de behöver för att fullfölja utbildningen, mulnar ministern betänkligt.

– Jag har pratat med företag och med facket och sagt åt dem att det här måste ni lösa. Jag ska ha ett återkommande möte med dem snart igen för att höra vad som händer. Jag kommer att kräva ett tydligt svar från branschen och att de löser problemen, säger Peter Eriksson bistert.

– Det är helt oacceptabelt att unga människor, som satsat på en bygg- eller VVS-utbildning, inte kan fullfölja utbildningen för att de inte får en lärlingsplats, tillägger han.

Nästan lika upprörd blir bostadsministern över att fackförbundet Byggnads hoppat av regeringens snabbspår för att få in nyanlända med branscherfarenhet i byggsektorn. De nytillsatta samordnarna Pia Enochsson och Tommy Andersson har till uppgift att se över bristen på arbetskraft inom byggbranschen.

– Det är uppseendeväckande att Byggnads har hoppat av snabbspåret. Jag har sagt till samordnarna att se över bägge de här problemen, både snabbspåret och lärlingsproblemet.

Samordnarna ska komma med ett delförslag i oktober och hela utredningen ska vara klar före jul.

Läs hela intervjun i nästa nummer av VVS-Forum (nr 9/2016) som utkommer den 22 september.

Ladda ner VVS-Forums app och provläs vår e-tidning. Läs mer här.