Logga in

Krafttag mot fastighetsägare som inte energideklarerar

Publicerad
5 jul 2016, 21:18

ALMEDALEN. Boverket tar nu krafttag mot fastighetsägare som inte har gjort energideklarationer för sina fastigheter.
– Det är förvånansvärt många som struntar i att energideklarera sina fastigheter. Vi betar av tio vitesförelägganden varje vecka, sa Yvonne Svensson, rättschef på Boverket, vid ett seminarium om nära noll-energihus som NCC var värd för. 

Boverket har sen sommaren 2012 tillsynen av de lagstadgade energideklarationerna. Nästan 30 procent av alla större fastigheter är inte energideklarerade. Det innebär att omkring 100 000 energideklarationer saknas. Boverket har nu skärpt tillsynen och börjat vitesförelägga kommuner och andra fastighetsägare som inte har energideklarerat sina fastigheter.

VVS-Forum har gått igenom de senaste vitesföreläggandena som Förvaltningsdomstolen i Växjö, där Boverkets förelägganden prövas. Här är några av fallen:

  • Sävsjö kommun har uppmanats av Boverket att energideklarera 13 uppräknade byggnader, annars riskerar kommunen att få betala ett vite om 100 000 kronor.
  • Fastighetsbolaget Byn Krylbo AB föreläggs att utse en oberoende expert som gör en besiktning av bolagets 27 fastigheter och upprätta energideklarationer för dessa, vid vite om 135 000 kronor.

Bo-Bra Fastighets i Halmstad AB föreläggs att utse en oberoende expert som gör en besiktning av bolagets sex fastigheter och upprättar energideklarationer, vid vite om 50 000 kronor.