Installatörer tar plats i Almedalen

Publicerad 4 jul 2016, 00:45

ALMEDALEN. Installatörsföretagens vd Jan Siezing invigde byggminglet på Almedalsveckan genom att klippa av det röda bandet.
– Finns det någon bättre än Jan Siezing att inviga byggminglet, när två förbund gått ihop till en sann installatörsorganisation? undrade Ola Månsson, vd på Sveriges Byggindustrier (BI), på byggminglet som traditionsenligt hölls på söndagskvällen i Svenskt Näringslivs trädgård i Visby.

Årets byggmingel, som fick tuff konkurrens av kvartsfinalen i fotbolls-EM mellan Frankrike-Island, var trots detta välbesökt med runt 350 gäster. Dessutom hade en storbilds-TV satts upp för dem som både ville mingla och kolla på matchen.

Fokus för byggminglet var i år kompetensförsörjning. Regeringens ambition är att bygga 700 000 bostäder till år 2025 för att möta bostadsbristen i landet. För att kunna bygga hundratusentals nya bostäder behövs arbetskraft.

Nytt för i år var en paneldiskussion med några politiska ungdomsförbund, närmare bestämt Magnus EK, ordförande i Centerpartiets ungdomsförbund, Rasmus Törnblom, ordförande i Moderata ungdomsförbundet och Mårten Roslund från Grön Ungdom (Miljöpartiets ungdomsförbund). Jens Albrektsson, chef för kompetens och utbildning på Installatörsföretagen, ställde frågor till de unga politikerna.

Bakom byggminglet finns Svensk Byggnäring där i sin tur bland annat branschorganisationerna Installatörsföretagen, Svensk Ventilation, Sveriges Byggindustrier (BI), Byggmaterialindustrierna och Plåt- och ventföretagen ingår.

Antalet evenemang under årets Almedalsvecka är rekordmånga, 3 821 jämfört med 3 465 för 2015 och 3 513 evenemang för 2014. Vård och omsorg är det ämnesområde med flest evenemang under årets Almedalsvecka. Därefter följer hållbarhet, barn och unga, byggande, klimat/miljö och integration/mångfald.