Logga in

Det här tappar vi i avloppet

Publicerad
1 jul 2016, 09:30

Det är mycket som inte ska hamna i WC:n, men som ändå gör det av misstag. Vanligast är smartphones, tandborstar och skönhetsprodukter. Det visar en undersökning som Geberit låtit Yougov göra.

Över hälften av oss har någon gång tappat något i WC:n av misstag. Framför allt är det telefonen (14 procent) som glider ur bakfickan, eller tandborsten (14 procent) som hamnar där. Men nycklar, plånböcker, smink och andra skönhetsprodukter löper också stor risk, menar Geberit.

– Förutsatt att WC:n är nyspolad, så är den faktiskt ganska ren. Det kanske inte känns så kul, men rent hygieniskt räcker det att koka det som har trillat i WC:n i tre minuter, så är det fritt från bakterier, säger Sofia Ljunggren, marknadskoordinator på Geberit, i ett pressmeddelande.

Det är förstås inte lämplig för telefonen eller plånboken, där det enda säkra är att plocka upp den ur bakfickan, eller att inte ta med sig den in på toaletten. 38 procent använder dock sin smartphone när de sitter på toaletten, enligt Geberit.

Geberits nordiska undersökning visar att finländare är de som tappar flest saker i WC:n. I Finland är det bara 39 procent som aldrig tappat något, att jämföra med svenskarnas 46 procent, norrmännens 47 och danskarnas 50 procent.

Det här har vi någon gång tappat i toaletten (Sverige):

  • Smartphone, 14 procent.
  • Tandborste, 14 procent.
  • Skönhetsprodukter, 13 procent.
  • Nycklar, 5 procent.
  • Plånbok, 2 procent.
  • Annat, 13 procent.

Undersökningen har genomförts av Yougov på ett representativt urval av 1 000 personer per land i Sverige, Norge, Finland och Danmark.