Logga in

ROT-jobben har minskat med 7 procent

Publicerad
30 jun 2016, 15:21

Efterfrågan på hantverksarbeten med ROT-avdrag minskar, samtidigt som försäljningen av byggmaterial ökar. Det visar siffror som analysföretaget Industrifakta tagit fram.
– Tyvärr kan man kanske även misstänka att det minskade ROT-avdraget kan innebära en växande volym svartarbete, säger Jens Linderoth på Industrifakta, i ett pressmeddelande.

Samtidigt som försäljningen av byggmaterial ökar kraftigt i den byggrelaterade detaljhandeln, kan man konstatera att antalet köpare av hantverksarbeten med ROT-avdrag har minskat under årets första fem månader jämfört med samma period förra året.

– Minskningen uppgår till närmare 7 procent, lika mycket som försäljningen i handeln med järn- bygg- färg- och VVS-varor ökade under årets första fyra månader jämfört med samma period 2015, säger Jens Linderoth.

– Att försäljningen i byggvaruhandeln ökar, hänger så klart ihop med att husbyggandet och inte minst nybyggandet av småhus ökar. Detta påverkar byggvaruförsäljningen positivt, även om en hel del av byggmaterialet också levereras direkt från fabrik. Men tyvärr kan man kanske även misstänka att det minskade ROT-avdraget kan innebära en växande volym svartarbete, menar han.