Nibe förvärvar amerikanska Climate Control Group

Publicerad 12 maj 2016, 10:13

Nibe förvärvar Climate Control Group (CCG), ledande tillverkare av värme- och ventilationsprodukter på den nordamerikanska marknaden, av LSB Industries. Köpeskillingen är 364 miljoner dollar, enligt ett pressmeddelande.
– Affären stärker Nibes ställning på marknaden som en av de globalt ledande aktörerna inom hållbara energilösningar och energieffektiv inomhuskomfort. Förvärvet av CCG är ett logiskt steg för oss, säger Gerteric Lindquist, vd och koncernchef för Nibe.

I slutet av 2015 hade amerikanska CCG 1 259 anställda och en nettoomsättning på 274 miljoner dollar. CCG är holdingbolag för bland annat Climatemaster, International Environmental Corporation (IEC), Climatecraft och ClimaCool Corp som alla ligger i Oklahoma City, med en tillverknings- och distributionsanläggning på över 90 000 m2.

För förvärvet av samtliga aktier i CCG betalar Nibe den amerikanska LSB Industries, som är CCG:s ägare, en sammanlagd kontant köpeskilling om 364 miljoner dollar.

En förutsättning för slutförandet av affären är sedvanligt godkännande från den amerikanska konkurrensmyndigheten, vilket beräknas ske under tredje kvartalet i år.

Efter avknoppningen från LSB Industries kommer CCG att fungera som en separat enhet under ledning av Rick Aldridge och ingå i Nibes affärsområde Nibe Climate Solutions. Nibe kommer att bistå ledningen i pågående tillväxt- och lönsamhetsprojekt samt utveckla CCG som en separat tillväxtplattform för Nibe i Nordamerika.

CCG grundades i slutet av 1950-talet i Florida. I dag utvecklar, tillverkar och marknadsför CCG luftkonditionerings-, ventilations-, uppvärmnings- och värmepumpprogram huvudsakligen till kommersiella fastigheter, men även till småhus.