Snart koras Sveriges bästa unga installatörer

Publicerad 26 apr 2016, 10:56

Om två veckor startar Yrkes-SM 2016. I tre dagar, 11–13 maj, tävlar Sveriges mest yrkesskickliga ungdomar i uppgifter tagna direkt från verkligheten. Från installationsbranschen tävlar 24 ungdomar i fem grenar – VVS-montör, isoleringsplåtslagare, kyl- och värmepumptekniker, telekommunikation och elinstallation.

– Vi behöver att fler unga ser allt det häftiga de kan skapa i installationsbranschen och att de behövs. Kompetensförsörjning är en av våra största utmaningar framöver, och Yrkes-SM är ett av flera sätt där vi synliggör och skapar intresse för våra yrken, säger Manne Didehvar, biträdande chef Kompetens och utbildning på Installatörsföretagen, i ett pressmeddelande.

Yrkes-SM i Umeå 2014 lockade närmare 15 000 personer besökare och förra gången det hölls i Malmö 2012 kom 21 000. Nu är det dags igen, tävlingen pågår mellan den 11 till 13 maj.

– Det är viktigt att vi visar hur duktiga ungdomar det finns i vår bransch och att yrkesutbildning är ett bra val där du både lära dig ett praktiskt yrke och har möjlighet att läsa vidare. I år är det yrkesutbildningens år och Yrkes-SM är ett bra sätt att visa upp vad man lär sig under en yrkesutbildning och vad det kan leda till in framtiden, säger Lena Hedman på VVS-Branschens Yrkesnämnd som arrangerar tävlingsgrenarna VVS-montör och Isoleringsplåtslagare.

Vinnarna i samtliga yrken koras den 13 maj 2016.

Tävlingsmoment för VVS-montör:

Radiator, duschblandare, duschvägg och handfat ska monteras. Rör för kall- och varmvatten ska installeras och en handdukstork ska tillverkas. Allt mäts i millimeter att det följer ritningen.

Tävlande VVS-montör:

  • Wictor Bergkvist, VVS-installationer Rydsgård AB, Skurup.
  • Martin Adolfsson, LG Contracting, Karlstad.
  • Björn Landin, Rörcentrum i Piteå AB, Piteå.

Tävlingsmoment för Isoleringsplåtslagare:

En rigg ska isoleras med olika typer av isolering, sedan ska en del av isoleringen kläs med plåt. Isoleringen och plåten bedöms efter hur väl de isolerar och skyddar.  

Tävlande Isoleringsplåtslagare:

  • André Lövström, NS Norisol Sverige AB, Kristianstad.
  • Rickie Nyström, Bilfinger, Karlshamn.
  • Philip af Wetterstedt, Bilfinger, Kungälv.