Logga in

Nya Glasögon-utbildningen drar igång

Publicerad
5 apr 2016, 14:32

NORDBYGG 2016. Den nya utbildningen, Nya Glasögon, för gymnasielärare på yrkesprogrammen bygg- och anläggning, el- och energi samt VVS- och fastighetsprogrammet startar sin första utbildningsomgång i mitten av september för 500 gymnasielärare. 

Magnus Nordin på BYN, Byggbranschens yrkesnämnd, är projektledare för utbildningen, som är uppdelad med 50 procent för yrkeslärare inom bygg, 40 procent inom el och 10 procent inom VVS. 

– Bakgrunden till projektet är att Sverige ska halvera sin energianvändning och hela branschen måste ställa om. För det krävs mer kunskap inom många områden, bland annat för yrkeslärare, sa han på ett seminarium under Nordbygg-mässan.

Energimyndigheten finansierar utbildningen och BYN, VVS-Branschens Yrkesnämnd, VVS-Yn, Glasbranschföreningen och EIO står gemensamt bakom.

Utbildningen sker på åtta orter i landet under totalt tre dagar under 2016 och 2017. Efter första dagen får man en introduktion till den webbaserade utbildningen Energibyggare som branschens yrkesverksamma genomgår. Innan yrkeslärarna påbörjar dag 2 och 3 ska de ha genomfört utbildningen till Energibyggare.

Utbildningen är avgiftsfri, men skolan får bekosta resa, logi och arbetstid. För detta kan skolan söka bidrag hos Skolverket.

Läs mer i VVS-Forum 4/2016 som utkommer den 28 april.