Målarna har gått ut i strejk

Publicerad 8 apr 2016, 09:50

AVTAL 16. Från kl 05.00 i morse gick 265 målare ut i strejk efter att facket Svenska Måleriförbundet sagt nej till medlarnas bud. Målarna ingår i den fackliga samarbetsorganisationen 6F, där även Byggnads, som varslat om strejk, ingår. 

Arbetsgivarorganisationen Måleriföretagen har accepterat medlarnas bud. Men facket fortsätter hävda att Måleriföretagen genom sitt yrkande vill slå mot ackordet som lönesystem. Detta innebär att den strejk som facket tidigare har varslat om bröt ut i dag klockan 05:00.

– Skälen är bland annat för att vi vill säkra det lönesystem som ger målarna en rättvis lön, vi vill också säkra kvaliteten i framtida lärlingsutbildningar samt säkra möjligheten att kombinera arbets- och familjeliv. Då detta inte var del av budet som vi mottog innebär det att vår varslade strejk utbryter i morgon, säger Peter Sjöstrand, förhandlingschef och vice ordförande i Måleriförbundet.

– Medlarna presenterade ett väl avvägt bud för bägge parter. Fackförbundet påstår i förklaringen till sitt strejkvarsel att Måleriföretagen attackerar ackordet som lönesystem. Detta är inte sant. Måleriföretagens enda yrkande handlar om hur debiteringen av mätningsavgiften ska gå till, säger Björn Hellman, vd på Måleriföretagen.

Anita Hagelin

– Jag kan bara beklaga att varsel och strejker dragit i gång i denna avtalsrörelse. Som jag har förstått det var det ändå ett för bägge parter väl avvägt bud som lämnades av medlarna i torsdags kväll, säger Anita Hagelin, vice förhandlingschef på Installatörsföretagen och ansvarig för teknikinstallationsavtalet.

– VVS Företagens bedömning är att Målarnas arbetsmarknadskonflikt indirekt kommer att påverka ett mindre antal medlemsföretag som befinner sig på samma arbetsplatser som drabbade Måleriföretag. Om Byggnads konfliktvarsel till BI utlöses den 12 april blir verkningarna däremot betydande även för tredje man i form av såväl VVS- som EIO-företag, menar Anita Hagelin. 

EIO bedömer att det totala antalet elektriker som kan komma att beröras av Målarnas och Byggnads varsel är 335, på olika arbetsplatser. Just nu är det enbart ett fåtal som berörs.

En eventuell byggstrejk drar i gång på tisdag den 12 april, andra varslet träder i kraft 19 april och det tredje den 26 april.