Bostadsministern avgår

Publicerad 18 apr 2016, 14:11

Efter senaste tidens negativa uppmärksamhet har Mehmet Kaplan (MP) i dag begärt att bli entledigad från sitt uppdrag som statsråd på Näringsdepartementet med ansvar för bostads, stadsutveckling och IT-frågor, uppger statsminister Stefan Löfven (S), vid en presskonferens.

Stefan Löfven sa vid presskonferensen att Mehmet Kaplan gjort den samlade bedömningen att hans agerande i relation till externa religiösa och politiska organisationer har lett till en diskussion som står i vägen för hans uppgifter som statsråd. Stefan Löfven sa sig också dela bedömningen.

– Mehmet Kaplan har tagit sig an en av regeringens högst prioriterade frågor: ökat bostadsbyggande med ett stort engagemang och vi kan nu se att bostadsbyggandet ökar kraftigt. Mehmet Kaplan har under lång tid arbetat med att skapa dialog mellan människor från olika grupper, olika organisationer, även de som står långt ifrån honom. Jag har lärt känna Mehmet Kaplan som en man med humanistiska och demokratiska värderingar. Men ett statsråd ska kunna representera Sveriges regering på ett otvivelaktigt sätt, om detta får det inte råda några som helst tvivel eller tveksamheter, sa Stefan Löfven.

Enligt Stefan Löfven ska nu Mehmet Kaplan fortsätta sitt politiska arbete utanför regeringen.

Tillförordnat statsråd för boende- och byggnadsfrågor blir finansmarknadsminister Per Bolund (MP), och övriga frågor som IT- och stadsmiljöutveckling, tar näringsminister Mikael Damberg (S) över.