Vattenskadesäkra lösningar för kök visas på Nordbygg

Publicerad 31 mar 2016, 11:22

NORDBYGG 2016. Köket har seglat upp på förstaplatsen över vad köpare värderar högst samtidigt som det skett en stor teknisk utveckling, men även en 10-procentig ökning av vattenskador. För att förebygga detta presenterar organisationen Säker Vatten en fullskalemodell på ett vattenskadesäkert kök på Nordbygg.

Förutom Säker Vatten står en rad försäkringsbolag, byggbolag, köks- och inredningsföretag samt organisationer bakom projektet ”Säkra köket mot vattenskador”. Merparten av kökets skador, 70 procent, har visat sig uppstå i eller vid diskbänksskåpet, och att kunna förebygga dem är en del av projektet.

På vissa punkter har projektet tagit extra höjd för att underlätta installationerna i köket och dessutom garderat inför möjliga framtida krav.

– Målsättningen har varit att visa på hur man med hjälp av samordning kan skapa bra och hållbara lösningar för köket, säger Fredrik Runius, teknikansvarig på Säker Vatten, och fortsätter:

– Ett exempel på det är förslaget på en utformning av diskbänksskåp och hur montaget av detta och installationerna i skåpet kan utföras. Genom att skåpet utformas med en minst 120 mm djup installationsöppning med indragen skåpbotten och utan baksida kan vi skapa konstruktioner som är både vattenskadesäkra och ger en bättre arbetsmiljö för de som ska utföra dem.

– En av anledningarna till att vi kan stå här i dag eniga i hur konstruktioner kan utföras för att undvika helt onödiga skador är att byggbranschen börjat samarbeta och samordna mellan olika yrkesgrupper i en allt högre grad, säger Fredrik Runius. I det här projektet har VVS Företagen, TMF och kökstillverkare deltagit, tillsammans med de stora byggföretagen JM, NCC, Peab och Skanska, samt de stora försäkringsbolagen.

Broschyren ”Säkra köket mot vattenskador” kommer att finnas på Nordbygg och besökare får lyssna på information om projektet i Säker Vattens monter EÖ:09.

Läs mer om vattenskador i kök i VVS-Forums Tema Kök.