ROT-företagen minskar kraftigt

Publicerad 4 mar 2016, 10:53

Antalet företag som utför ROT-arbeten minskade i februari med 17 procent jämfört med samma månad förra året. Det visar ny statistik från Skatteverket. Patrik Nilsson, samhällspolitisk chef för Företagarna, konstaterar att regeringens försämring av ROT-avdraget påbörjat en negativ effekt och att det är oklart var den kommer att sluta.

Antalet företag som utförde ROT-arbeten minskade i februari från 27 047 till 22 548. Samtidigt var antalet kunder 27 procent färre, förra året var de 110 260 kunder och i år 80 067. ROT-utbetalningarna minskade under samma månad med 38 procent, från 1 040 miljoner kronor 2015 till 646 miljoner i år.

– Det var precis det här som vi varnade för när förslaget om att ROT-avdraget skulle minskas kom. Totalt är det runt 4 500 företag som inte längre utför ROT-arbeten. Hur många av dessa som arbetar med andra saker eller hur många personer som har behövts sägas upp är oklart. Men klart är att regeringens försämring av avdraget redan har påbörjat en negativ effekt som vi inte vet var den kommer att sluta, säger Patrik Nilsson, samhällspolitisk chef på Företagarna, i ett pressmeddelande.

Att även antalet köpare i februari minskar kraftigt jämfört med 2015 innebär en risk att många av dessa väljer att köpa tjänsterna svart i stället, varnar Företagarna. Många företag i branschen har sedan årsskiftet fått förfrågningar från kunderna om de vill utföra arbetet svart, uppger organisationen.

Sänkningen av avdraget kommer att påverka många företagare negativt i form av uteblivna inkomster och uppsägning av personal.

I januari betalades fortfarande pengar ut för ROT-arbeten som utfördes under 2015. Februari är därför den första månad som sänkningen av avdraget syns. Siffrorna kan komma att justeras då företag kan ligga efter med rapporteringen till Skatteverket, påpekar Företagarna.

– Men tendensen är tydlig. Sänkningen av avdraget kommer att påverka många företagare negativt i form av uteblivna inkomster och uppsägning av personal, säger Patrik Nilsson.