Compact kitchen

Publicerad 22 mar 2016, 16:08

Kök i båt eller husbil är av naturliga skäl mycket små, men också fulla av fiffiga lösningar. VVS-Forum har besökt köken i Per Dahlströms paragrafbåt Stora Blå vid Årstaviken i Stockholm och i makarna Winbergs husbil i Svenshögen i Bohuslän.

– Det var efter en skilsmässa för sex år sen som jag förverkligade min dröm om att äga en båt. Nu tillbringar min sambo och jag, våra två hundar och ibland även ett eller två barn, mycket av vår tid här, trots att jag har lägenhet i Stockholms innerstad och hus på Gotland, säger Per Dahlström.

Allrummet på båten är en kombination av kök, vardagsrum och matrum med tre små fönster på både vänster och höger sida, cirka 10 m2 stort. Här verkar allt och alla kunna samsas. På köksbänken finns en spis med en separat induktionsplatta, två gasplattor, en liten ugn, en diskho och ett diskställ.

Till höger om bänken finns en liten tvättmaskin och en gaseldad genomströmningsvärmare, som innebär att det alltid finns varmvatten.

Ett litet kylskåp och en mindre frys får plats i hörnet till höger vid en trappa som egentligen leder ut på däck, men som också används som förvaringsutrymme.

På en hylla under diskbänken är mikrovågsugnen placerad. I övrigt finns det två sovrum, ett i aktern och ett i fören, plus en liten hall vid ingången. Dessutom finns en toalett med dusch och WC-stol.

– Det här är som en pytteliten trerummare där vi verkligen försöker ta tillvara varje utrymme, det är compact living på riktigt, säger Per Dahlström.

Precis framför rören under diskbänken finns korgar för källsortering med dolda förvaringsfack under, så kallade sockellådor. Även under durken finns det kalla utrymmen, som kan användas nästan hela året, med undantag för augusti, då vattnet är varmare och gör att det kan bli för varmt för kylvaror.

Att tillbringa april till oktober i en husbil, på den lilla yta det innebär för matlagning med två kokplattor, en liten ugn och en minimal diskho, är något som Ulla och Karl-Gustav Winberg från Svenshögen i Bohuslän gillar.

– Jag älskar att pyssla i husbilen. Den är den lekstuga jag aldrig fick som barn. Jag har inga problem, varken med att laga mat eller diska, i det här trånga utrymmet, säger Ulla Winberg, när hon vant rör sig mellan förarsätet och köket. Hon visar hur installationer fungerar och vilka förvaringsutrymmen som finns.

Husbilen är sju meter lång och är en Eura Mobil, ett tyskt märke, medan motorn och chassit från Fiat. Plats finns för tre vuxna och ett barn, även om man, enligt Ulla Winberg, kan ordna ytterligare plats med lite god vilja.

Karl-Gustav Winberg är pensionerad VVS-montör.

– I en husbil försöker man minimera rördragningen och använder så klena rör som möjligt. I bilen finns en sluten tank med vatten, som går till en varmvattenberedare, där det värms upp och sen går ut i systemet. Precis som i ett vanligt hus, men i mindre skala.

Läs reportagen i bilagan Tema Kök, som följer med senaste numret av VVS-Forum (nr 3/2016).