Stort kontorsprojekt för Skanska Installation

Publicerad 26 feb 2016, 14:45

Skanska Installation svarar för installationer av VS, ventilation och el samt installationssamordning i det nya kontorshuset Juvelen i Uppsala. Ordervärdet är cirka 50 miljoner kronor. Skanska Installation har även fått ett stort bostadsprojekt i Helsingborg samt ett specialuppdrag på Hönö i Göteborgs norra skärgård.

Kontorshuset Juvelen byggs av Skanska Sverige vid Uppsala resecentrum. Projekteringsstarten är i april och byggnaden beräknas stå klar i mitten av 2018. Huset blir sex våningar högt och drygt 10 000 m² stort.

Juvelen kommer att nå miljöcertifieringssystemet LEED:s högsta nivå, Platinum, och utrustas med Skanskas egenutvecklade metod för självförsörjning av kyla, Deep Green Cooling. Elproduktionen levereras till stor del av integrerade solceller. Första spadtaget planeras till mitten av 2016.

El och ventilation för H+ i Helsingborg

Skanska Installation utför el- och ventilationsinstallationer i 327 nya lägenheter i södra Helsingborg. Ordervärdet är cirka 40 miljoner kronor. Beställare är Skanska Sverige och byggherre är Magnolia Bostad. Bostadsprojektet utgör en del av H+, Helsingborg kommuns stora stadsförnyelseprojekt där det gamla hamn- och industriområdet ska göras om till nya stadsdelar med bostäder, kontor och affärer. Byggstarten beräknas till våren 2016 och avsikten är att husen ska stå klara 2019.

Tävlingsbåtar på Hönö

Skanska Installation i Göteborg bygger två slipboxar, som används för att bygga tävlingsbåtar i kolfiber. Boxarna specialbyggs för de snabba katamaranerna i M32-serien som tillverkas av Aston Harald Composite på Hönö. Skanska Installations beställare är Pivab i Veddige, vars grundare Ronny Pihlblad fick Varbergs kommuns miljöpris 2015. Pivab tillverkar detaljerna och skickar dem till Skanska Installation som monterar och driftsätter boxarna på Hönö. Boxarna är helt svensktillverkade och utrustade med energieffektiva ventilationsaggregat med frekvensstyrda fläktar, roterande värmeväxlare med 70 procent återvinning och filter med låga tryckfall. Energibesparingen är viktig då flöden upp mot 14 000 m3/h skall uppnå en torktemperatur på 65°C. I projektet har Skanska Installation två–fyra medarbetare inom både el, VS och ventilation och arbetet beräknas vara klart i mars i år. Ordervärdet anges inte.