Butiksbyggare med spetskompetens för molnforskare

Publicerad 23 feb 2016, 13:51

Dedikerad CO2-installatör och butiksbyggare är en hyfsat heltäckande beskrivning av Partilleföretaget NR Kyl. Kompetensen inom miljösimulerande tekniker håller dock på att bli en ny nisch för företaget som därmed även kan kalla sig tillverkare.

Göteborgs universitet håller på att utveckla ett analysinstrument som ska mäta uppkomsten av moln och vilka partiklar som påverkar detta.

– Vi har byggt en klimatenhet till analysinstrumentet. Den är den första enheten av den typen som har byggts i Sverige, berättar NR Kyls vd Jonas Nordmark.

Potentiella kunder är egentligen alla företag som har någon form av egen produktutveckling.

En följd av uppdraget för Göteborgs universitet är att Jonas Nordmark och NR Kyl även arbetar med att konstruera andra miljösimulerande tekniker. Det är fråga om produkter som kan reglera temperatur i kombination med fuktighet.

– Vi håller på att utveckla en produkt som ska temperera externa enheter. Potentiella kunder är egentligen alla företag som har någon form av egen produktutveckling, säger Jonas Nordmark.

Ännu är dock detta en liten del av NR Kyls verksamhet. Cirka 70 procent av omsättningen är relaterat till butiker.

Inget genomslag för CO2

NR Kyl startades 2012 av Jonas Nordmark och Daniel Ringström. Utgångspunkten var då att erbjuda kylsystem till livsmedelsbutiker med CO2 som köldmedium.

– Det var det vi tog avstamp i och nyckeln till att vi startade företaget. I Göteborg var det ännu ingen som nappat på tekniken att kyla med CO2. Vi såg en möjlighet för oss eftersom det var ett eftersatt område och fortfarande är det. Vi har från början varit en väldigt dedikerad CO2-entreprenör, men däremot har vi inte lyckats sälja så många nya projekt som vi trodde att vi skulle göra.

Sedan har det varit lite av ett självspelande piano eftersom vi lyckades så bra med de första anläggningarna.

Butikskyla har trots det hittills ljumma intresset för CO2 visat sig vara rätt nisch för företaget. Framgången beror i stället på arbetet som NR Kyl genomfört hos kunder som redan har anläggningar.

– Det var inte speciellt svårt att imponera på handlarna genom att återställa maskiner samt att sätta fokus på energianvändning och värmeåtervinning. Sedan har det varit lite av ett självspelande piano eftersom vi lyckades så bra med de första anläggningarna.

Läs hela reportaget om NR Kyl som e-tidning här eller i nya numret av VVS-Forum, 2/2016, som kommer ut den 25 februari. Prenumeration kan tecknas här.